Gyógyulni ágyban, párnák közt – terjed az influenza

Egyre több beteg fordul orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A magas láz, levertség, izomfájdalom hirtelen jelentkezik. Legveszélyeztetettebbek a gyermekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

Folyamatosan terjed az országban az influenza. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat jelentése alapján a múlt héten az előző hetinél 70 százalékkal több, 65.000 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Látogatási tilalmat léptetnek életbe országszerte

Legtöbben Tolna megyében, legkevesebben Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Komárom-Esztergom megyében betegedtek meg. A fertőzöttek csaknem 38 százaléka gyermek, ők elsősorban az óvodai és iskolai közösségekben adják át egymásnak a vírust.

Az influenzás megbetegedések halmozódása esetén az egészségügyi intézmények, kórházak vezetői saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelhetnek el a betegek védelme érdekében. Ez lehet teljes körű, vagy részleges, amely csak egyes osztályokat érint. Mivel a lista naponta változhat, a hozzátartozók az antsz.hu oldalon tájékozódhatnak az aktuális döntésekről.

Influenza kisokos: magas láz van, orrfolyás nincs

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség, amely cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés útján terjed. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, a kórházi ápolást igénylők, a várandós kismamák, illetve a krónikus betegségben szenvedők és a dohányosok.

Az influenza hirtelen jelentkezik, magas láz, levertség, izomfájdalom száraz köhögés jellemzi. Hiányoznak viszont a nátha hurutos tünetei, vagyis az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés vagy a kötőhártya gyulladás. Fontos tanács, hogy aki megbetegedett, mindenképpen maradjon otthon, és keresse fel háziorvosát a megfelelő gyógyszer alkalmazása és a szövődmények elkerülése érdekében.

Az influenza legveszélyesebb szövődménye a pneumococcus okozta tüdőgyulladás. Ennek a betegségnek hidegrázás, magas láz, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, súlyos esetben véres légúti váladék a tünete.

Még most is érdemes oltás kérni

Az influenzát a közvélekedéssel ellentétben egy szezonban nem csak egyszer lehet elkapni, tehát a következő fertőzés elkerülése érdekében még most is aktuális lehet az oltás, amely két héten belül biztosít védettséget. A vakcina 6 hónapos kortól adható. Az ennél fiatalabb gyermek, a lázas beteg, vagy az, aki tojásallergiában szenved, nem kaphatja meg a védőoltást.

A megelőzésben a mindennapi higiénia is nagy szerephez jut. A zsebkendőhasználat, a gyakori kézmosás mellett a saját kéztörlő, a gyakoribb takarítás és a rendszeres szellőztetés elengedhetetlen!

(csalad.hu)