Több száz eltűnt fiatalt keresnek országszerte

A rendőrségi adatok szerint több mint 1700 tizennyolc évnél fiatalabb lányt és fiút keresnek jelenleg az országban. Például a 17 éves Dorottya, és a 16 éves Áront, akik a napokban tűntek el. Szüleik az M1-nek azt mondták, vélhetően az interneten találtak egymásra. Egy gyermek-pszichológus szerint a kamaszok többsége tudatosan szökik meg otthonról.

A két fiatal szülei felvették egymással a kapcsolatot, azokat az üzeneteket is megmutatták egymásnak, amelyeket gyermekeiktől utoljára kaptak. Áron szerdán, Sátoraljaújhelyről tűnt el. Reggel azt mondta iskolába megy, de a 16 éves fiú oda már nem érkezett meg. Azóta semmit sem tudnak róla.

Két nappal később hasonló körülmények között tűnt el a 17 éves Dorottya is Törökbálintról. A fiatalok nem sokkal korábban az interneten ismerkedtek meg, többször találkoztak is. A szülők most azt gondolják, hogy együtt tűntek el.

Az édesanyák elmondása szerint mindkét fiatal zárkózott, korábban sem jártak bulizni és a társaikhoz képest visszahúzódóak. A szülők attól félnek, hogy gyermekeik rossz társaságba keveredtek.

A szülők arra kérik az embereket, ha bárhol látják Kis Áron Lászlót és Árvai Dorottya Rékát azonnal hívják a rendőrséget, emellett nyomravezetői díjat is felajánlottak.

Rengeteg az eltűnt fiatal

A két fiatal esete nem egyedi. A rendőrség honlapján jelenleg több mint 1700 tizennyolc év alatti eltűnt lány és fiú képe szerepel. Közülük vannak, akiknek napokkal és olyanok is, akiknek évekkel ezelőtt veszett nyoma.

2017-ben Magyarországon 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták. Ez a szám annyi, mint Keszthely lakossága. Szerencsére a gyerekek harmada néhány órán belül előkerül, a másik harmad napokon belül. A döntő többség pedig 1 hónapon belül, de hazajut.

Nem mindenki jut haza, több időt kellene gyermekünkkel tölteni

A tizenévesek jelentős része tudatosan szökik meg otthonról. A szakemberek szerint a serdülőkor egy nagyon kritikus időszak a fiatalok életében, ilyenkor érzékenyebbé, zárkózottabbá válhatnak és nem ritkák a hangulatingadozások sem.

Duró Zsuzsa elmondta, ez egy úgynevezett második dackorszak, amikor a gyermek nem találta meg a helyét a világban, önértékelése és személyiségfejlődése is valamilyen csorbát szenvedett. A konfliktusait nem tudja megoldani, ezért úgy gondolja, hogy azok megoldása lehet, ha kilép abból a közegből, ahol a konfliktust átélte – magyarázta a gyermekpszichológus.

A felmérések szerint egy átlagos szülő 7 percet tölt el egy nap gyermekével. A gyermekpszichológusok szerint ez az az idő, aminek mennyiségén és minőségén is változtatniuk kellene a családoknak.

(hirado.hu)