2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

75 ezer nyugdíjas dolgozik

Jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik idehaza munkaviszonyban nyugdíj mellett, ez a szám az idén akár hetvenezerrel is emelkedhet – mondta a Magyar Időknek a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András elmondta: a célirányos adócsökkentés ebben az évben negyvenötmilliárd forintot hagyhat a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél.

Nagy jelentősége lehet annak az év eleje óta élő közteherviselési szabálynak, amely a nyugdíjasok munkavállalását igyekszik segíteni – így vélekedett a Magyar Időknek nyilatkozva a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár arra az új rendelkezésre utalt, amely nyomán a nyugdíjasoknak jelenleg már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk.

– Az új előírás 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek – mutatott rá a miniszterhelyettes, majd egy példával bemutatta az elérhető anyagi előnyöket. Mint kifejtette, tavaly bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg egy dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat. Idén viszont már csak az szja jön szóba, így pedig 85 ezer forinthoz juthatnak az érintettek. Ez azt jelenti, hogy – a példánál maradva – százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében.

– Az új szabálynak éppen az a lényege, hogy a lehető legtöbb pénzt kapják kézhez a fizetésükből a munkaerőpiacra visszatérő nyugdíjasok, s csupán a legkisebb elvonást alkalmazza esetükben az állam – mondta Tállai. A pénztárcában maradó többlet így jelentősen szélesítheti az érintettek anyagi lehetőségeit.

Az államtitkár külön kiemelte, hogy a legfrissebb kimutatások szerint idehaza nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, az ő esetükre vonatkozik a járulékcsökkentés. A megbízással vagy más módon dolgozók létszáma szintén megközelíti a 75 ezret.

A miniszterhelyettes úgy vélte: mivel az új szabályok anyagi előnyt jelentenek, könnyen elképzelhető, hogy idén több tízezer nyugdíjas vállal újra munkát.

(Magyar Idők)