Munkahelyvédelmi akció

A 2013. január 1-jétől életbe lépő Munkahelyvédelmi Akció célja, hogy a leginkább érzékeny helyzetben lévő munkavállalói csoportok (szakképzetlenek, 25 év alatti és 55 év feletti munkavállalók, tartósan álláskereső személyek, kisgyermekes szülők) vonatkozásában a munkáltatók bérköltségét csökkentse, ezzel segítve a munkahelyek megtartását és a foglalkoztatás bővülését.

A Munkahelyvédelmi Akció a gazdasági fellendülést célozza hatékony adópolitikai eszközök alkalmazásával, melyek a munkahelyek megvédésével és újak teremtésével, továbbá az adó- rendszerben a kiszámíthatóság és az egyszerűség szerepének erősítésével járulnak hozzá a kitűzött célok eléréséhez.

2018-tól a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5%-ra csökkent (2016-ban 27%, 2017-ben 22% volt). A kisgyermekes (GYES-ben, GYED-ben, GYET-ben részesülő vagy részesült) munkavállalók, illetve tartós álláskeresők esetében az első két (nagycsaládosoknál három) évben továbbra is teljes mértékben mentesül a munkaadó a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alól. Majd a következő egy (ill. nagycsaládosoknál két) évben a szociális hozzájárulási adó csupán 50%-a, valamint a szakképzési hozzájárulás megfizetésére köteles a bruttó bér első 100 ezer Ft-ja után.

A pályakezdő fiatalok után a foglalkoztatás első két évében szintén a szociális hozzájárulási adó (és a szakképzési hozzájárulás) teljes összege megilleti kedvezményként a munkáltatót, a bruttó kereset első 100 ezer forintjáig. A nem pályakezdő fiatal (25 év alatti), az idősebb (55 év feletti), valamint a szakképzetlen munkavállalók esetében a kedvezmény mértéke a foglalkoztatás teljes időtartamára szólóan a szociális hozzájárulási adó 50%-a.