Sízéstől a komolyzenéig - hétvégi programajánló

Ismerkedés a klasszikus zenével, élőszavas mesemondás, Maszkabál és kreatív kézműves foglalkozások fiataloknak - ezen a hétvégén is országszerte sok tucat programmal várják a kikapcsolódni vágyó fiatalokat, családokat.

A hétvégére újabb havazást jeleztek előre a meteorológusok az ország több területén, ami azt is jelenti, hogy ismét remek lehetőség nyílhat szánkózásra, vagy akár síelésre is az ország határain belül.

A hét közepén például megnyitották Pécsen a mecseki Misina-tető szomszédságában lévő 600 és 500 méteres pályát. Ha újabb havazás érkezik hétvégén, nagy valószínűséggel továbbra is használható a pálya, ahol nem mellesleg Magyarország legrégebbi, 1963-ban épített sífelvonója működik. Hófesztivált tartanak csütörtöktől szombatig Mátraszentistvánon. A síoktatás mellett például koncertek, gyermekprogramok, stand-up szórakoztató műsor, sídiszkó, erőverseny és középkori hagyományőrző bemutató várja a látogatókat.

Az Óbudai Danubia Zenekar Mozart, a csokigolyók sztárja 2.0 címen ad koncertet fiataloknak szombaton fél tizenegytől a Budapest Music Center Koncerttermében. Most hétvégén a csokigolyó koncert folytatásában a zeneszerző fejébe tehet kalandos kirándulást a közönség. Az érdeklődők Hámori Máté vezetésével megismerhetik a zeneszerző mesterség titkos fogásait, sőt maguk a gyermekek is kipróbálhatják a komponálást. Lesz zenevarázsló-tanfolyam, angyali üdvözlet, és egy szimfónia gyomrába is ellátogatnak az ifjú műkedvelők.

Az Erkel színházban szombaton Mesélő muzsika – Szimfonikus kalandok címmel “karmester-játékot” tartanak. A programon kiderül, hogy miért van szükség karmesterre, hogyan irányítja a zenekart, és egyáltalán tudna-e játszani a zenekar karmester nélkül is. Az esemény különlegessége, hogy nem csak beszélnek a tudományról, hanem - aki kedvet érez hozzá - ki is próbálhatja magát, mint karmester.

A Müpában a hétvége első napján tizenegy órától a BonBon Matiné Társulat előadásában kerül színpadra a Jancsi és Juliska zenés mesejáték. A jól ismert történetet Meskó Ilona és Lukácsházi Győző feldolgozásában, sok-sok humorral fűszerezve, öt nagyszerű muzsikusra és tizenöt hangszerre hangolva mutatják be szombaton. Ugyanitt, vasárnap tíz órától a Cifra Palota sorozatban kreatív, zenés, táncos, meseelőadásos délelőttre várják mindazokat, akik szombaton már kihógolyózták magukat. Közben tizenegy órától Dinyés Dániel vezényletével a Nemzeti Filharmonikusok a Zenemánia - minden, ami zene sorozatban Berlioz Fantasztikus szimfóniájának egyik részletét adják elő. Az esemény nem pusztán hagyományos koncert, a családi programon Dinyés Dániel ajánlója szerint abba a folyamatba próbálnak betekintést nyújtani, amely “feltárja, mi minden történik, történhet egy zeneszerzővel komponálás közben. Milyen hihetetlen mennyiségű lehetőség közül születik meg az az egy megoldás, amelyet később úgy azonosítunk, hogy a Fantasztikus szimfónia. Hogyan válnak a kottapapírra rótt pontok és vonalak egy életünket végigkísérő dallammá, zeneművé.”

Kiskunlacházán a Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében az Alma együttes koncertezik szombaton 11 órától (vasárnap A Vértes Agorájában, Tatabányán délután háromkor lépnek színpadra). Másnap mozimaratonra várják a kicsiket, majd pedig a felnőtteket: 10 órától az Egy Kutya hazatér, déltől a Ruben Brant, a gyűjtő, kettőtől a Ralph lehúzza a netet című családi filmeket mutatják be.

A Batyu Színház szombaton a tatabányai NépmesePonton (Puskin Művelődési Ház) 11 órától Az elvarázsolt fazék című, élőszereplős tárgybábos előadással szórakoztatja az érdeklődőket. Az előadás előtt, illetve utána egészen hatig nyitva a NépmesePont, ahol sok más mellett ezen a hétvégén is lesz élőszavas mesemondás, közös körjáték, levélkép-készítés, társasjáték, kukorica morzsolás, csuhézás és népdaltanulás.

A Puskin Kuckóban a Legkisebbek mozija sorozatban szombaton tíz órától a Jankovics Marcell rendezte János Vitéz forog. Az alkotás azért is különleges, mert a magyar egész estés animációs filmek gyártása a János vitézzel indult el 1971-ben, amely Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. A kápráztatóan színes képi világa és road movie jellegű cselekménye miatt a filmet az 1968-ban berobbant kultikus Beatles-animációval, A sárga tengeralattjáróval szokták párhuzamba állítani. Vasárnap 10 órától és déltől két koncertet is ad Gryllus Vilmos a jól ismert Maszkabál programjával.

(Család.hu, Fotó: Bruzák Noémi/MTI)