Erre induljunk hétvégén - programajánló

A január közepe furcsa időszak, hiszen az ünnepek már lecsengtek, miközben éppen csak kezdjük újra felvenni a hétköznapok ritmusát. Jól jön ilyenkor a hétvége, pláne, ha annyi érdekes program adódik, mint most. Ezek közül válogattunk.

Színház

Pipp és Polli

Már pénteken délelőtt 10 órakor megkezdhetjük (ha módunk van rá) a hétvégét a kicsivel, például a Budapest Bábszínházban, ahol az Axel Scheffler mesekönyv-sorozata alapján készült darabot nézhetjük meg egy kisegér és egy nyuszi kalandjairól.

Bors néni

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház egyik legrégebbi sikerdarabja nézhető meg pénteken és szombaton 10 órától.

A császár új ruhája

Klasszikus mese a Mazsola-bérlet tulajdonosainak a Klebelsberg Kultúrkúriában pénteken délután fél 3-tól. A főszerepben Hacukisztán császára, akinek legfontosabb elfoglaltsága, hogy küllemét csinosítsa. Ha nem kap új ruhát, elszomorodik…

Coraline

Aki pénteken még dolgozik, az is odaérhet este 18 órára a Budapest Bábszínházba, ahol premiert láthat. A darabban a 12 éves Coraline családja Londonból egy régi, unalmas, vidéki házba költözik. A szülők állandóan dolgoznak, így a kislány egyedül fedezi fel a környéket: megismerkedik a ház fura lakóival és egy barátságtalan macskával. (Az előadást szombaton és vasárnap fél 11-től is meg lehet nézni.)

Autósmese

Toda, Berci és a csodamerci kalandjait a budapesti Bethlen Téri Színházban izgulhatjuk végig vasárnap 10 órától. Az előadás alig 45 perc, utána kézműves foglalkozás következik a színház kávézójában.

Csíkoska és Pöttyöske és a bajba jutott kukák

A Hatszín Teátrumban ismerkedhetünk meg vasárnap 10 órától Csíkoskával és Pöttyöskével, akik egy varázslat segítségével Manófalva sűrű erdejében találják magukat. A manóknak bajba jutott kukákon kell segíteniük, természetesen a gyermekek segítségével.

Hengergő

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház vasárnap fél 10-től és 11 órától mesetérré változtatja előcsarnokát. A legfiatalabbaknak szánt Hengergőben a kicsik halandzsanyelvén kommunikálnak, kiegészítve némi zenével.

Tündér Lala

A szülők gyermekkorának is meghatározó meséje volt Szabó Magda története, amit Halasi Dániel visz a Magyar Színház színpadára vasárnap 11 és 15 órától.

Párna mese

A Picur színház előadásából megtudjuk, hogy hiába kell már lefeküdni, az ágyban is lehet nagyot játszani a feléledő párnákkal például. Minden más kiderül az Óbudai KK – Békásmegyeri KH-ban vasárnap fél 11-től.

Koncert

Csodaszarvas legenda

A Kolompos együttes gyermekműsorát a Benczúr Házban élvezhetik kicsik és nagyok vasárnap fél 11-től.

Minden más

Családi Társasjáték Klub

Ki ne szeretne kipróbálni pár új társasjátékot, vagy játszani egy jót egy régi kedvenccel? Mindezt ingyen megteheti az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban pénteken 18 órától.

Háló-zsákba-macska

Jól hangzik egy este a könyvtárban? Szerintünk igen, pláne, hogy a gyermekek vihetik a hálózsákot (és a szüleiket) is egy közös esti mesére! A program pénteken 19 órakor kezdődik, hálózsák-bontás 20.20-kor az Óbudai Platán könyvtár fiókkönyvtárában, az Ezüsthegyi Könyvtárban.

Főnix – Tűzcirkusz

Az ősi mitikus madár, a főnix az újjászületést szimbolizálja. Erre épül a Fővárosi Nagycirkusz szombaton 19 órakor bemutatkozó előadása, amit vasárnap 11 és 15 órakor is megnézhetünk.

Origami pop ruhák

Családi délelőtt a Ludwig Múzeumban szombaton és vasárnap fél 11-től. Origami technikával lehet ruhákat hajtogatni, megismerni a negatív és a pozitív hajtások világát és még sok minden mást.

Szombati szemezgető

Játékos foglalkozások családoknak – 1 alkalom, 1 műalkotás mottóval a Magyar Nemzeti Galériában szombaton 11 órától.

Sulimesék, Doktormesék

Interaktív mesedélelőtt az allergiáról, a kullancscsípésről… Ezek a mesék megtanítják a gyermekeknek, hogy nem kell félni a betegségektől, inkább figyeljük meg a testünket, hogy működik. Mindezt az Óbudai Platán Könyvtárban szombaton 11 órától.

Kucok - Játssz velünk mesét!

Az előadás egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke a Klebelsberg Kultúrkúriában szombaton 15 órától.

Maszkabál a királyi palotában

Az Országos Széchényi Könyvtár családi napot tart, melynek témája Mátyás király és világhírű könyvgyűjteménye. Lesz zenés-táncos mulatság, farsangoló maszkabál. Belépés alkalomhoz illő udvari maszkában, az est végén bálkirálylány- és bálkirályfi-választás lesz. Kezdés szombaton 15 órakor.

Majd ha piros hó esik!

Rutkai Bori mesefestményeit november végétől lehetett megcsodálni a Barabás Villában. Aki eddig nem tette, az vasárnapig még megnézheti az énekes-dalszerző saját szövegei inspirálta festménymeséit.

Mágikus tárgyak

Az alkotó workshop témája ezúttal patrónus készítés vegyes technikával a Katona József Színházban vasárnap 10 és 14 órától.

Reptérlátogatás

Gyermekbarát túrák a Liszt Ferenc reptéren, megnézhetjük, miként szállnak fel és le a repülőgépek, bepillanthatunk a kulisszák mögé szakavatott vezetéssel. Már ha elmúltunk 6 évesek. Most hétvégén vasárnap fél 10-kor indul a móka.

Lovas szánok, téli mesék

A hógolyózás, szánkózás, hóember és hóangyal készítés a téli hónapok legnagyobb örömei közé tartoznak. A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont januári Családi Alkotóműhelyén ablakdíszeket lehet tervezni és elkészíteni vasárnap 10 órától.

Ha fénylik Vince, megtelik a pince

A Kőketánc keretében ezúttal is zene, tánc, ének, játék, kézművesség és mese várja a gyermekeket a Marczibányi Téri MK-ban vasárnap 10 órától.

(Család.hu, Fotó: Bruzák Noémi/MTI)