2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

A csokoládé is belefér a sikeres diétába

A nagy lendülettel elkezdett diétából gyorsan lehet frusztráció, sőt, a kiinduláshoz képest még nőhet is a súlyunk. Ha gy évig tartani tudjuk a súlyunkat, akkor sikeres a fogyókúra -  mondta Erdei Lilla dietetikus.

Sokan ismerjük azt a jelenséget, hogy a kínkeservvel leadott kilók a fogyókúra végeztével előbb vagy utóbb – de mindenképp előbb, mint szeretnénk – visszajönnek. Hiába szakítottuk át a kitartó kúra után a diétázás győzteseinek járó célszalagot, büszkén vesszük fel újra rég elsiratott ruháinkat, nem sokkal később kiderül: csak csatát nyertünk, a háborút fájdalmasan elbuktuk.

Egy év után győzelem

„Az egy évig megtartott testsúly esetén sikeres fogyókúráról beszélünk. Azonban a fogyni akarók zöménél az látszik, hogy fél-egy éven belül visszajön a korábbi súlyfelesleg. Ezt a folyamatot hívjuk jojóeffektusnak” – mondta Erdei Lilla dietetikus, aki kiemelte, hogy a jelenség mögötti okok lehetnek fiziológiaiak, de akár pszichések is.

A Life1 Fitness szakértője hozzátette, ez a bizonyos fél év egy vízválasztó. Ráadásul nagyon gyakori, hogy ekkor nem is a korábbi súly, hanem lényegesen több „csúszik fel” újra. Például a korábbi tíz kiló helyett már tizenkettő-tizenöttől kell másodjára megszabadulni. És ez a fogyás-hízás többször is megismétlődhet.

A sikertelen fogyókúra mentális okai között az egyik legfontosabb, hogy a fogyókúrázás nagyon sokszor a korábbi étrenddel megszokott élvezeti értékek teljes kizárásával megy. Ahelyett, hogy csökkentenénk étrendünkben például az édességet, egyszerűen megvonunk mindent magunktól, ami „bűnös”. És ezek előbb-utóbb hiányozni fognak, ránk tör a vágyakozás. De három hét után elszakad a cérna, átszakadnak a gátak és hirtelen a korábbi csokiadag kétszeresét pusztítjuk el.

A csoki is beleférhet a diétába

A szakértő kiemelte, hogy a folyamatos csokievés önmagában nem előzi meg a jojóeffektust, de nem is 1 kocka csokitól hízik el az ember. „Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiség, mértékkel fogyasztva a csokoládé is beleférhet a diétába, és ha nincs sóvárgás, akkor a jojóeffektus is könnyebben megelőzhető.

Nem kampánydiétára és kampánysportolásra van szükség

„Sokan nem veszik tudomásul, hogy ha az a plusz 20 kiló húsz év alatt jött fel ránk, akkor ne akarjuk két hónap alatt leadni, sokkal inkább két év a reális idő. A jelszó itt is az életmódváltás és a mértékletesség. Drasztikus megszorítások helyett pici változásra és lassabb haladásra van szükség, nem kampánydiétára!” – mondta el Erdei Lilla. Hozzátette, az is fontos, hogy nem szabad kivonni étrendünkből a megszokott, megszeretett ízeket. Csak határozottan csökkenteni kell őket.

A dietetikus-személyi edző ugyanígy vélekedik az edzőtermi erősítéssel kapcsolatban is: a megtartás fontos, az, hogy a kampányszerű mozgás helyett a fizikai aktivitás az életünk részévé váljon. Az, hogy érezzük, a fogyás, a jó alak mellett egész testünkre, teljes egészségünkre pozitív hatással bír a rendszereres – bármilyen formában is megvalósuló – sportolás.

(Család.hu)