2019-07-12 00:00:00 Göcseji Dombérozó negyedik alkalommal

Ki korán kel – nagyobb eséllyel lesz várandós?

Érdekes felmérést tett közzé az angliai Warwick Egyetem. Azt vizsgálták, hogy vajon a nők alvási szokásainak van-e köze a fogantatáshoz. Nos, mint kiderült, akad.

Az egyetem szakemberei több mint 100, mesterséges megtermékenyítésre váró nő adatait elemezték a brit közkórházakból és arra jutottak, hogy a korán kelők (ez egyeseknél akár fél 6-ot is jelenthet) 75 százaléka járt sikerrel, míg a későn fekvők és ennek megfelelően későn is ébredők körében csak minden harmadik mondhatta ezt el magáról.

A résztvevőket az elalvás időpontján túl arról is kérdezték, hogy ébresztőre kelnek-e. A legkésőbb fekvők hajnali 2 óra körül mentek aludni és nem nagyon keltek fel délelőtt 10 óra előtt, míg a legkorábban kelők már öt órával hamarabb fenn voltak.

A kutatók szerint a megtermékenyülés közti nagy különbség oka nem elsősorban a lefekvés és felkelés időpontja miatt van, sokkal inkább azért, mert a korán kelők jellemzően egészségesebbek, jobban étkeznek, és többet edzenek.

„Kisebb valószínűséggel dohányoznak, ritkábban túlsúlyosak, kevesebben szenvednek cukorbetegségben és szívérrendszeri rendellenességben, márpedig ezek mindegyike megnehezíti a teherbe esést” – magyarázta a kutatást vezető professzor.

Geraldine Hartshorne ugyanakkor azt is elismerte, hogy további kutatásokra van szükség az átfogóbb eredmények érdekében. A csapat szerint ha az eredményeket nagyobb mintán is meg tudják ismételni, akkor érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy rávegyék a babára vágyó nőket alvási szokásaik megváltoztatására.

„Ez egy első felmérés, a következő lépés az emberek alvásának és hormonszintjének lekövetése, hogy lássuk, biológiai órájuk hogyan viszonyul a várandósághoz” – fogalmazott a HuffPostnak Geraldine Hartshorne.

(csalad.hu)