2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Depresszióra hajlamosít a kövérség

A lelki egyensúly fenntartását sem mindig segítik a pluszkilók - a brit Exeter Egyetem felmérése szerint a túlsúlyos emberek - egyéb egészségügyi panasz nélkül is - hajlamosabbak depresszióba esni azokhoz képest, akik átlagos testtömeg-indexszel rendelkeznek.

Egyértelmű bizonyítékot találtak a kutatók a kövérség és a depresszió közti összefüggésre. Legalábbis ez olvasható az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmányban. A brit University of Exeter és a University of South Australia az Egyesült Királyság egészségügyi adatbázisában (UK Biobank) szereplő 48 ezer depressziós testtömegét elemezte és hasonlította össze 290 ezer “átlagember” testi és lelki problémáival. A beszámoló szerint egyértelmű összefüggést találtak a testméret és a depresszió között, vagyis aki többlettel rendelkezik, sokkal valószínűbben esik depresszióba egyéb betegségek hiányában is a normál testalkatúakhoz képest.

Jess Tyrrellt, a University of Exeter Medical School munkatársát az angol nyelvű kínai lap, a China Daily idézte. “Hatalmas mennyiségű genetikai adat elemzésével jutottunk arra, hogy az elhízás nagy valószínűséggel depressziót okoz. Ennek a ténynek az ismerete különösen fontos ezen lelki baj és a kövérség miatt később valószínűleg fellépő testi betegségek kezelése szempontjából, hiszen tudjuk, hogy a depressziós emberek sokkal nehezebben változtatnak szokásaikon” - magyarázta a doktor. A kutatók eredményeiket egy második mintát megvizsgálva ellenőrizték, és hasonló megállapításra jutottak.

Negyven év alatt egyébként megduplázódott a súlyproblémákkal küzdő emberek száma a világban. Jelenleg több mint kétmilliárd ember cipel magával a szükségesnél nagyobb zsírréteget, miközben évente fél magyarországnyi polgár hal meg a többletkilogrammok okozta betegségekben. A New England Journal of Medicin című lapban megjelent kutatás szerint a probléma nem pusztán a fejlett ipari államokra jellemző, miközben az Egyesült Államokban a fiatalok 13 százaléka elhízott, a felnőtt túlsúlyosság listáját Egyiptom vezeti, ahol a lakosság több mint harmada (35 százalék) kövérebb a kelleténél. A legjobb a helyzet - testtömeg szempontjából - Bangladesben és Vietnamban, ahol a lakosság egy százalékát érinti a dolog. Az adatokat tovább sorolva: Kínában 15 millió gyermek, az Egyesült Államokban 79 millió felnőtt küzd ezzel a súlyos problémával.

(Család.hu)