Használjon időzített posztot, törölje digitális lábnyomát!

Sok internetezőnek túlságosan nagy a digitális lábnyoma, pedig nem biztos, hogy mindig mindent fel kell tenni a világhálóra – figyelmeztetett Ormós Zoltán internetes szakjogász.

Ami egyszer felkerült az internetre, az ott is marad – mondta a szakértő az M1 aktuális csatornán. Ez részben a megosztások miatt van így, de még inkább azért, mert egyes szolgáltatók már automatikusan nagy mennyiségben mentenek el internetes tartalmakat.

A washingtoni Kongresszusi Könyvtár például minden egyes Twitter-üzenetet lement, és eltárol korlenyomat gyanánt a jövő kutatói számára – mondta a szakember.

Sok esetben ráadásul nem is a legfiatalabb korosztályra jellemző az internet eltúlzott használata, hanem a 40-es, 50-es korosztályra. A tizenévesek hamarabb megtanulják, hogy ha túl sok személyes tartalmat osztanak meg magukról a világhálón, azzal később vissza lehet élni – emelte ki Ormos Zoltán.

A szakember elmondta, hogy napjainkban már van lehetőség időzített posztokra is, amelyek bizonyos idő után maguktól eltűnnek a netről, így jelentősen csökkenthető a visszaélés lehetősége.

(MTI)