2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Több száz családnak segített az Egyszülős Központ

Jogi és pszichológusi segítség, munkavállalási tanácsadás, korrepetálás, közösségi programok és szakmai rendezvények: rendkívüli évet zárt az Egyszülős Központ.

Az egyedülálló közösségi tér 2018 májusában nyitotta meg kapuit, de már több mint 700 családnak nyújtott segítséget, programjain és előadásain pedig több mint 600-an vettek részt. Az elmúlt hét hónapban önkéntesek és támogatók segítségével ráadásul nemcsak Budapesten, hanem szerte az országban sikerült a szolgáltatások mellett közösségi élményt is nyújtani a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek és családtagjaiknak.

Az Üllői út 30. alatti helyiségben a szakmai konferenciák és közösségi rendezvények mellett az egyszülős családok legkülönbözőbb problémáira igyekeznek segítséget nyújtani az alapítvány munkatársai és önkéntesei. Eddig körülbelül 350 egyedülálló szülőnek kínált a szervezet jogi, pszichológiai, mediátori szolgáltatást, de a központ segít krízishelyzetekben is, akár gyakorlati segítséggel, akár adományok formájában.

A központ egyik különlegessége, hogy közösségi irodaként és tárgyalóként is funkcionál az egyedülálló szülők számára, számukra a programok alatt ingyenes gyermekfelügyeletet is biztosítanak. A munkavállaláshoz nyújtott segítséget december végéig közel félszázan vették igénybe, számukra a többi között vállalkozásfejlesztési programokat, interjúfelkészítést, sőt angol nyelvi képzést is tartottak.

Rendkívül népszerűek a központban tartott előadások és workshopok is: közösségi programjainkon az eddigi hét hónap alatt 600-an vettek részt, legyen az gerinctorna, autogén tréning tanfolyam, vagy a gyerekekről való leválást segítő csoport. Az indulás óta társkereső programokkal, különböző közösségi klubokkal is segítik a gyermeküket egyedül nevelőket, sőt az egyszülőség kihívásairól előadást tartott Pál Feri atya és mentálhigiéniás szakember is.

A központban nemcsak a szülőket, hanem a gyerekeket is szívesen látják, legyen az akár karácsonyi ünnepség vagy segítség a tanulásban. Önkénteseik közel 40 rászoruló gyereket korrepetáltak magyar irodalomból, nyelvtanból, matematikából és angolból, de tartottak középiskolai felvételi előkészítőt, gyermek neurológiai vizsgálatot, kamaszoknak mediációs tréninget, valamint drámapedagógiai foglalkozást is.

A rendezvényeken több mint 300 gyereket láttak vendégül. Május óta több mint 40 civil szervezet számára rendeztek képzést, a központban tartott szakmai rendezvényeket pedig majdnem ezren keresték fel.

 

(Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány/csalad.hu)