2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Nagydíjasok lettek a nagycsaládosok

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta idén a Polgári Magyarországért Díjat. Az elismerés egy plakettből és egy oklevélből áll, a díjjal járó juttatás összege 3 millió forint.

Idén a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) vehette át a Polgári Magyarországért Díjat. A Szépművészeti Múzeumban tartott ünnepségen a szervezet nevében Kardosné Gyurkó Katalin elnök vette át az elismerést Mádl Dalmától, a Polgári Magyarországért Díj első díjazottjáról és Balog Zoltántól, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnökétől. Az elismerés egy plakettből és egy oklevélből áll, a díjjal járó juttatás összege 3 millió forint.

A díj rangját az első kitüntetett adja: Mádl Dalma

Balog Zoltán úgy fogalmazott: ma a családokat ünnepeljük, akik legközelebb állnak az élet csodájához. 2018 a Családok Éve volt, de a jövő évben is hasonlóan fontosak lesznek a családok. Elmondta, a 2005-ben alapított díjjal az alapítvány minden évben egy olyan személynek vagy közösségnek adományozza az elismerést, aki, vagy amely tudományos, közéleti művészeti, karitatív tevékenységével maradandó szellemi, emberi értéket hozott létre, mellyel Magyarországot, a magyarságot, annak valamely adott közösséget gazdagította, megerősödését az európai közösségen belül hitelesen, szakszerűen és hatásosan elősegítette, valamint tevékenysége jól jellemzi a polgári keresztény-nemzeti értékközösséget.

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke arról beszélt: a család egy férfi és egy nő házasságán alapul. Olyan közösség, amelyben mindenki fontos, mindenkinek megvannak a maga értékei. Amelyben először tanuljuk meg, hogy összetartozunk. Ahhoz, hogy az állam teljesíteni tudja funkcióját, a családokat kell segítenie, védelmeznie. Ebben nyújt nagy segítséget a NOE.

Azért dolgoznak, hogy jó legyen családban élni

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár méltatta a díjazottat. Mint mondta: a 31 évvel ezelőtt létrejött NOE egy olyan polgári szerveződés, amely valós ügyekkel foglalkozik, következetesen képvisel értékeket, valódi tömeg áll mögötte.

Mintegy 71 ezer tagja van, 250 helyi közösségük működik, 1500 önkéntes segíti a munkájukat. Következetesen dolgoznak azért, hogy Magyarországon jó legyen családban élni, és egyre többen gondolják úgy, hogy nagycsaládban élni nem idejétmúlt.

A NOE volt az a szervezet, amely kezdeményezte a Diákhitel 2 összegének emelését, és az egyesület ötlete volt a családi adókedvezmény bevezetése is. Az, hogy egyre több gyermek születik, és soha nem volt ilyen alacsony a csecsemőhalandóság és az abortusz, az a NOE értékmentő szolgálatának köszönhető - fogalmazott.

Családban tudunk emberek maradni

Kardosné Gyurkó Katalin arról beszélt: a szervezet működése óta 8 elnök váltotta egymást. Sokrétű, sokféle gondolkodású tagokból áll a szervezet, de abban mindannyian egyetértenek, hogy a család az élet legoptimálisabb eszköze. Családra van szükség ahhoz, hogy emberek tudjunk maradni. Úgy fogalmazott: a NOE alapítása óta nemzetépítő feladatot lát el.

(Család.hu, Fotók: Család.hu,  Bartos Gyula)