Gyermekfelügyelet csak mobil nélkül!

Egyre többen várják el a dadusoktól, hogy ne használják mobiltelefonjukat, miközben gyermekükre vigyáznak. A jelenség egyre általánosabb, az ok pedig egyszerű: az aggódó szülők azt szeretnék, ha a pénzükért a kicsire, és nem a közöségi médiára figyelne a kibérelt munkaerő.

Nem elég a fizikai jelenlét, agyilag is a helyszínen kell lenni, ha már az ember erre vállalkozott - így látja egyre több brit szülő, aki azt kéri az alkalmi gyermekfelügyelőtől, hogy amikor otthonába lép, hagyja otthon a barátait, ismerőseit. A szó legszorosabb értelmében, még akkor is, ha eddig sem vitték magukkal a bébiszitterek teljes ismerősi körüket egy kisebb-nagyobb munkára. Ott van ugyanis a közösségi média, amivel a fizetett segítő mégis folyamatosan velük tud lenni.

No ebből lett elege sokaknak a szigetországban a Times című lap írása szerint. A vélemények szerint az okostelefonok teljesen tönkretették ezt a szolgáltatást, rendszeresen számolnak be arról, hogy a szomszédjuk riasztja őket, hogy az utcán sétáló gyermekük teljesen egyedül van. Mivel a felügyelő olyannyira a telefonjába mélyedve ballag, vagy üldögél egy padon, mintha semmi köze sem lenne a gondjaira bízott gyermekhez. Teszi mindezt általában igen jó órabérért.

A szülők bizalma azért is ingott meg az alkalmi dadusokban, mert általában ők maguk is mobilfüggők. Egy nemrégiben publikált felmérés szerint a britek átlagosan naponta 28-szor kapcsolják be telefonjukat, hogy ellenőrizzék leveleiket, közösségi médiás fiókjukat, vagy belepillantsanak a hírekbe. Ez évente nem kevesebb, mint 10.000 alkalmat jelent. A minap nyilvánosságra hozott kutatás pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy lassan már nem az ifjak, hanem szüleik mobilozása veszélyesebb a modern családok életére. Az okoseszköz túlságosan le tudja foglalni a felnőtteket is, akik így jó esetben megosztják figyelmüket a gyermekük és a gépük között, rosszabb időkben pedig teljesen elvesznek a digitális világban. Az ifjak pedig hosszabb távon úgy érezhetik, hogy náluk az édesanyjuk és édesapjuk számára minden fontosabb.

A dél-londoni Abbeville Nannies és a nyugat-londoni Kensington Nannies gyerekfelügyelőket közvetítő cég az igényeknek megfelelően már olyan szerződéseket is kínál, amelyekben szerepel a mobilozás tilalma, vagy a közösségi média használatának szigorú időkeretbe foglalása - számolt be róla a lap. Kate Baker az Abbeville Nannies társalapítója azt mondta, az elmúlt három hónapban nagyjából húsz család kérte, hogy a hozzájuk küldött gyermekvigyázó ne használja a telefonját munka közben. “Azt mondják, nem akarják, hogy miközben a gyermekükre vigyáz valaki, közben megállás nélkül üzeneteket írogasson a barátainak, vagy folyamatosan a mobiljába mélyedjen.

A kifizetett pénzért figyelmet is szeretnének.” Louise Taylor, a Kensington Nannies munkatársa arról beszélt, a szülők szeretnék azt érezni, hogy akire rábízták szemük fényét, az valóban képes lesz ellátni a feladatát, és nem akadályozza meg ebben senki és semmi. A problémák között azt is megemlítették a cégek képviselői, hogy az üzenetváltások nem feltétlenül segítik a bébiszitterek lelki egyensúlyának fenntartását. Ha éppen rossz irányt vesz a digitális társalgás, könnyen az ártatlan ifjonc ihatja meg a levét. A megoldást a tilalom jelenti, illetve az, hogy a felkért felügyelőknek a cégek biztosítanak a munka idejére egy szolgálati mobilt. Ezen lehet velük a kapcsolatot tartani, de kizárólag hivatalos ügyben.

(Család.hu)