2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

20 éves lett a családtámogatási törvény

A családot, a férfi-nő tartós kapcsolatán alapuló házasságot tartja a társadalom alapjának a kormány. Erről is szó volt a családtámogatási törvény 20 éves évfordulójának apropóján tartott sajtótájékoztatón és műhelykonferencián.

Átvette elnöki kinevezését a család- és ifjúságügyért felelős államtitkártól az egy éves Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért vezetője, Fűrész Tünde a 20 éves a családtámogatási törvény című sajtótájékoztatóval egybekötött műhelykonferencián.

Nagy változások kora

Novák Katalin az eseményen arról beszélt: 1998-ban született az új családtámogatási törvény, amely az elmúlt 20 évben jelentős változáson ment át. Abból – ahogy fogalmazott – 12 év telt el családbarát, 8 év pedig családellenes kormányzással.

Személyes életéből elmondta, férjével 2004, 2006 és 2008-ban vállaltak gyermeket. Ebben az időszakban nem volt családi adókedvezmény, otthonteremtési program, devizahitelbe kényszerítették a családokat, nem volt gyed-extra sem, a gyermek után járó pótszabadságot pedig csak az egyik szülő vehette igénybe.

2010-ben indult el a változás: elindult a családi típusú adózás, visszaadták a gyes 3. évét, az otthontámogatás 100 ezer családnak segített már, és folyamatosan bővül a bölcsődei rendszer. Felidézte, hogy Magyarország történetében először a közigazgatásban bevezették a házasságkötés utáni pótszabadságot. Ha pedig unoka születik, akkor a nagyszülőnek is jár pótszabadság. Emellett jövő évtől már nem csak a 16, hanem a 18 év alatti gyermekek után is jár pótszabadság.

Beszélt arról is: fontos, hogy a jogszabályok milyen védelmet kapnak. A konzultációs kérdőív, - melyet 21-éig lehet visszaküldeni – éppen arra kér felhatalmazást, hogy kétharmados törvény garantálja a jövőben a családtámogatási törvény stabilitását, biztonságát. Megjegyezte: eddig 1 millió embertől érkezett vissza a kérdőív.

Férfi-nő kapcsolatán alapul a társadalom

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt: a nyílt társadalom képviselői szerint a hagyományos értékeket le kell építeni, helyette az egymás mellett élő kultúrák között szabadon választhatnának az emberek. A közösségeket, a családot, az egyházi közösséget, sőt a nemzetet próbálják leépíteni. A kormány viszont a családot, a férfi-nő tartós kapcsolatán alapuló házasságot tartja az alapnak. Beszélt arról is, hogy a munka- és jövedelemhez kötött támogatást erősíti a kormány, míg a baloldal a családi pótlékot is magában foglaló segélytípusú támogatásokra épít - mondta Harrach Péter.

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke szerint a családpolitikának az egész kormányzati működést át kell hatnia. Fontosak a kiindulópontok – mondta. A család egy teremtési rend, olyan alapviszonya az emberi együttélésnek, amit nem lehet lecserélni. Utalt arra, mennyire fontos a generációs szolidaritás. Ez a gondolkodás jelenik meg az Alaptörvényben – tette hozzá –, amely előírja a szülőtartást is. A szemléletváltozással összefüggésben megjegyezte: a családpolitika a legfontosabb közös jövő alapja, a szociálpolitika nem a családpolitika része.

Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke bejelentette: azon dolgoznak, hogy két-három év múlva a családtámogatás döntő részét igénylés nélkül, automatikusan utalják majd.

Fűrész Tünde, KINCS elnöke a műhelykonferencián bemutatta a 20 éves évfordulóra elkészült, Kapocs című folyóiratot.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)