2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Ne együnk a karácsonyi süti nyers tésztájából

Sok családban a kedvenc karácsony előtti időtöltés egyike az ünnepi sütemény közös elkészítése. Az viszont nagyon fontos, hogy se mi, se a gyermekünk ne egyen a nyers tésztából, csak a sült, kész süteményt fogyasszuk.

A nyers liszt és tojás ugyanis veszélyes lehet a gyermekünkre és a saját egészségünkre is – indokolta a felhívást az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC), miközben elismerte, hogy a csábítás ugyan erős lehet, de nem éri meg a kockázatot.

A nyers tojás esetében a szalmonella jelenthet veszélyt, a nyers liszt pedig az E.coli melegágya lehet. Olyannyira, hogy a CDC szerint ha lehet, a gyermek játszani se játsszon a nyers alapanyagokkal.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet honlapján megjelent felhívásban az ügynökség arra figyelmeztet, hogy bár egyre több honlap hirdeti a nyers liszttel való játék örömeit, ne engedjük a gyermeket az ott bemutatottakat követni.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy 2016-ban E.coli-járvány tört ki Észak-Amerikában a fertőzött nyers liszt miatt, több tucat ember betegedett meg, köztük három olyan kisgyermek, akik étteremben kaptak nyers lisztet is tartalmazó gyurmát játszani addig, amíg a rendelés elkészült.

Persze nem kell rögtön kidobni minden, esetleg nyers lisztet tartalmazó gyurmát vagy eltiltani a gyermeket a közös sütögetés örömétől. Arra viszont figyeljünk oda, hogy nyersen ne egyenek belőle, illetve minden alkalommal alaposan mossuk meg a kezüket, takarítsuk le a munkaasztalt és a sütéshez használt eszközöket.

(Család.hu)