2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Leszopogassuk-e a baba leesett cumiját?

Ismerős jelenet: a baba leejti a cumit a földre, a szülő felkapja, megtörölgeti vagy egyszerűen csak bekapja, kicsit megszopogatja és már adja is vissza a gyermeknek. De vajon jól teszi-e?

A helyzet az, hogy egy friss tanulmány szerint igen, mert az anya szájában lévő baktériumok segíthetnek például az allergia kialakulásának megelőzésében. Az amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium (ACAAI) által bemutatott kutatás eredménye azt mutatja, hogy ritkábban fordul elő allergia az olyan gyermekeknél, akiknek édesanyja így adja vissza a szájukba a cumit, mint azoknál, akiknek szülei akkurátusan elmossák vagy fertőtlenítik előtte.

Az is igaz, hogy a cumi az anya szájától nem lesz sokkal tisztább, viszont a gyermekeknél alacsonyabb lesz az IgE-szint. Az immunglobulin E egy olyan fehérje, amely összefüggésbe hozható az allergiás reakciókkal, normál körülmények között nagyon csekély mennyiségben mutatható ki a vérkeringésben.

A kutatók 128 kisgyermekes édesanyát kérdeztek meg 18 hónap alatt. Közülük 58 százalék mondta azt, hogy a gyermeke cumizik, ezen a csoporton belül 4 százaléka sterilizálta azt, míg 72 százalék elmosta, 12 százalék pedig a szájában tisztította.

Csak kilenc olyan baba volt, akinek az édesanyja tisztára szopogatta a cumit, de a többiekhez képest ennek a kilenc gyermeknek jelentősen alacsonyabb volt a szervezetében az IgE-szint. (Apákat nem vontak be a kutatásba.)

Arra a kutatók is felhívták a figyelmet, hogy meglehetősen alacsony mintán és kifejezetten hosszú időtartamban dolgoztak, így egyelőre mindebből hosszú távú egészségügyi és tudományos következtetést nem nagyon lehet levonni és semmi esetre sem akarják azt állítani, hogy a cumi szájban tisztításával megelőzhetjük az allergia kialakulását.

Ha már itt tartunk, a John Hopkins Gyermekközpont egy 2014-es tanulmánya összefüggést mutatott ki a korai baktériumkitettség és az allergiával és asztmával szembeni ellenállást között.

A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy azok a kisgyermekek, akiknek környezetében háziállat volt, vagy akik életük első évében jobban ki voltak téve a háztartásban előforduló baktériumoknak, azok kisebb eséllyel lettek később allergiásak vagy asztmásak.

Az is kiderült, hogy minél korábban ki vannak téve mindennek, annál jobb, azaz aki egyéves kor után már jelentősen csökkent a szervezet ellen állóképességének fejlődése.

(csalad.hu)