Ünnepi készülődés muzsikával - hétvégi programajánló

Egyetlen teljes hét maradt karácsonyig. Az ünnepek és a téli szünet előtti utolsó napokat - a bevásárlás helyett - érdemes remek családi programokkal tölteni: korcsolyázással, punk-rock előadással, ajándékkészítő foglalkozásokkal vagy éppen futóversennyel.

A főváros legalább tucatnyi pontján lehet idén ingyenesen, vagy kisebb-nagyobb összeg fejében korcsolyázni. A legismertebb és legnagyobb természetesen a Városligeti műjégpálya, ahol hétvégenként teljesen kezdő és haladó oktatást is tartanak - gyermekeknek és szüleiknek egyaránt -, korcsolyát is lehet bérelni, és van kifejezetten a kezdőknek fenntartott pályarész is. Egy hosszabb ebédszünet kivételével délelőttől késő estig lehet csúszkálni a ligeti jégen.

Különleges élményt kínál a XXI. kerületi Szent Imre téren létrehozott Jégfolyosó. Itt ugyanis a hagyományos négyszögletű pályából egy hosszú folyosó nyílik, amin körbe lehet korcsolyázni. Csepelen délután két órakor nyitnak, és este tízkor zárnak. A Müpa és a Bálna is megnyitotta hagyományos jégpályáit. A Rákóczi-hídnál a 350 négyzetméteres felületen egyszerre nagyjából 80-an korizhatnak, az élményt a Müpa Rádió Easy és Symphony csatornájának zenei aláfestése teszi még kellemesebbé. A Bálna hátsó teraszánál a 450 négyzetméteres jégfelületet ingyen használhatják a látogatók, ráadásul esténként DJ-k muzsikálnak. A csúszkálási lehetőséget - egy órás karbantartási szünettel - reggel tíz és este tíz óra között biztosítják.

A kontinens második legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika középpontjában is - a szokásoknak megfelelően - egy korcsolyapálya áll. Ezt 14 éves korig lehet használni, belépőjegy nincs, sőt, térítésmentesen adnak még korcsolyát is a szervezők a fiataloknak. A kiruccanás ezen a vásáron mindenki számára biztos élmény, hiszen lehet bolyongani az árusok között, sötétedés után félóránként megcsodálható a háromdimenziós fényfestés, és természetesen érdemes látogatást tenni a Szent István Bazilikában is.

Javában üzemel már a Müpa Sátor, ahol szombaton 11 ótáról a Kolompos, majd délután háromtól Korpás Éva lép fel Libidaridom című műsorával. Vasárnap a “matiné rock” sorozatban 11-től a Firkin Family zenél, a feladatuk nem kevesebb, mint punk-rock világot varázsolni a színpadra a család minden tagja számára élvezhető módon. Az előadást négyéves kortól ajánlják. Délután három órától interaktív folklórszínház tölti be a sátor minden zugát, a Bahorka Társulat Téli mese című előadásával.

Családi karácsonyváró délutánt rendeznek szombaton 16 órától Ócsán, az Egressy Gábor Szabadidőközpontban. A karácsonyi bütyköldében kézműves foglalkozáson készíthetők el az egyedi ünnepi ajándékok, miközben különböző technikákkal és alapanyagokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Közben a legkisebbek fejlesztő játékokkal teli játszószőnyegen gyakorolhatják a legalapvetőbb mozdulatokat, a nagyok pedig IQ játszóasztalon élesíthetik tovább elméjüket. Lesz mézeskalács műhely (ahol mindenki maga díszítheti fel a kiválasztott édességet), öt órától pedig a Tücsök zenekar muzsikál.

Tokajban idén második alkalommal most szombaton rendezik meg az Adventi Forgatagot gyermekműsorral, igazi Mikulással, interaktív gyermekprogramokkal és játszóházzal. Lesznek többek között tűzzsonglőrök, tombola, süteménysütő verseny, bohóc műsor, arcfestés, kézműves foglalkozások és természetesen kézműves vásár. Hasonlóan a Duna másik oldalán, Sümegen, ahol a Várcsárda teraszán rendeznek a hétvége első napján adventi forgatagot: kovácsoltvas eszközökkel, csuhésokkal, gyöngyfűzőkkel, termelői mézekkel, kürtőskaláccsal, helyi bortermelőkkel és csipkekészítőkkel.

Aki így ünnepek előtt még jól bírja a tempót és a hűvös időt, annak mindenképpen Győrben a helye vasárnap, ahol immár 23. alkalommal rendezik meg a Karácsonyi Rohanás elnevezésű futóversenyt. A gyermekekre 1,3 kilométeres táv vár, a nagyobbak nevezhetnek 5,1 vagy 11,3 kilométerre - előbbit nord walking kategóriában is lehet teljesíteni, utóbbiban három fős váltók is indulhatnak. Az erőpróba után mindenkit lilahagymás zsíros kenyérrel és meleg teával várnak a célban, a gyermek csokoládét is kapnak.

Magyar nyelvű programokkal várják még a hétvégén a nagyobb túrákra vállalkozókat a kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastélyba. Szombaton családi karácsonyi kastélyvezetést tartanak három órától (magyarul), majd négy órától a Café Maskaronban, a Barkácsműhely keretében „Mézeskalács és sógyurma” foglalkozás lesz. Közben a Moreau-teremben közös karácsonyi dal éneklés és tánc lesz. Vasárnap fél háromtól az „Oh (du armer) Tannenbaum” interaktív karácsonyi musical kerül színpadra, három órától a „Die 4 Blechan” trombitás-kvartett muzsikál. A felvidéki Várhosszúréten (Krásnohorská Dlhá Lúka) vasárnap kilenc órától a Kézműves ház udvarában várják a kézzel készült portékák iránt érdeklődő nézelődőket, vásárlókat a helyi termelők és mesterek.

A Bartók Pagony Könyvesboltban vasárnap egyszerre lehet egyedi meglepetést készíttetni és egy rászoruló könyvtárat támogatni. A “Rajzolj nekem” programon egyedi rajzokat vet papírra 10-13 óra között Baranyai András, Bernát Barbara, Dániel András és Gévai Csilla. 14-17 óra között pedig ismét Dániel András, valamint Horváth Ildi, Mayer Tamás és Paulovkin Boglárka. A grafikákért adományt kell adni. A befolyt pénzért a Pozsonyi Pagony Kiadó beszerzési áron ad kortárs gyermek- és ifjúsági irodalmi köteteket, amelyeket a rászoruló, kistelepülési könyvtárakat kapnak meg a Fürgefutár jóvoltából.

A BMC koncerttermében vasárnap biztosan nagy lesz a hangzavar. A Magyar Zene Háza egy nagy, közös zajongásra invitál ugyanis minden kis és nagy zajkeltőt a Zajszimfonikusok programra. Dés András jazz-zenésszel közösen 10 órától lehet “muzsikálni”, majd a dübörgésből-csörömpölésből a Virtuózok tehetségkutató verseny győztese, Boros Misi koncertje varázsol harmóniát. A program ideje alatt az aulában végig hangszerkészítő kézművesprogram várja a családokat, illetve a világ számos izgalmas hangszere is megfogható és kipróbálható a hangszersimogató foglalkozáson.

(Család.hu)