2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

A gyermeknevelés a szülők felelőssége

A kormány családbarát országot épít - jelentette be Mátészalkán csütörtök este Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár a Még mindig a család? című programsorozat záró rendezvényén.

Az államtitkár előadása elején leszögezte: a kormány feladata segíteni a gyermekvállalást, ám a gyermeknevelés mindig a szülők felelőssége. Azt mondta: a népesedés alakulása sem hazánkban, sem az Európai Unióban "nem ad okot derűlátásra". Magyarországon 1981 óta egyre fogy a népesség, évente 30 ezerrel. A mélypont 2011 volt, amikor a legkevesebb gyermek született.

A kormány majdnem kétszer annyit fordít családtámogatásra, mint a fejlett országok - közölte Novák Katalin, hozzáfűzve, hogy 2010-hez képest duplájára nőtt a családtámogatásra szánt forrás.

A kormány szándéka, hogy a családtámogatást munkához köti, hiszen jogos elvárás, hogy aki tud, az dolgozzon. Az ingyenes iskolai étkezés, az ingyenes tankönyv, a családi adókedvezmény, a bölcsődei helyek növelése, a Nők 40 program, az Erzsébet táborok mind, mind a családbarát ország képét erősítik - fogalmazott Novák Katalin.

(MTI)