Bor, zene, színház - antik ünnep volt a Szépművészetiben

Antik ünnep néven egész napos programsorozattal emlékeztek meg az Antik Gyűjtemény megalapításának 110 éves évfordulójáról a nemrég újranyílt Szépművészeti Múzeumban szerdán.

Az Antik ünnepen megelevenedett az ókor: késő estig költészet, bor, zene és színház várta az antik kultúra rajongóit, délelőtt pedig tudományos konferenciával tisztelegtek a 100 éve született Szilágyi János György ókorkutató, az Antik Gyűjtemény újraalapítója előtt - közölte a Szépművészeti Múzeum.

Az egész napos rendezvényen mutatták be a Gondolat kiadó és a múzeum közös kiadásában megjelent, Örvények fölé épülő harmónia című kötetet, amely Szilágyi János György interjúit, személyes levelezését, valamint a tiszteletére és emlékére született írásokat teszi közzé. A kiadványról Komoróczy Géza, a kötetek összeállítója-gondozója és Böröczki Tamás kiadói szerkesztő beszélgettek.

Az esti rendezvényen nagy szerep jutott a zenének. Balogh Máté és Tornyai Péter zeneszerzők Euripidész Antiopé című, töredékesen fennmaradt drámájának felhasználásával írtak zeneműveket, és az érdeklődők meghallgathatták Jeney Zoltán Etruszk nyitány című művét is. Megszólalt egy ókori fúvós hangszer, az aulosz is: az antik minták alapján rekonstruált hangszeren Bartek Zsolt játszott.

Öt kortárs költő: Imre Flóra, Kiss Judit Ágnes, Lator László, Várady Szabolcs és Kőrizs Imre arra vállalkoztak, hogy kipótolják Euripidész töredékes sorait. A vendégek nemcsak a görög drámaíróval, hanem egymással is versengtek ezen az estén: a vetélkedés második részében a gyűjtemény műtárgyai vették át az ihlető szerepet, rögtönözésekre inspirálva a költőket.

A bor és az antik kultúra kapcsolatáról Bognár Róbert műfordító és Kőrizs Imre költő, klasszika-filológus beszélgettek, majd az este beavató színházzal zárult. A közönség Euripidész Helené című drámájával ismerkedhetett meg, Karsai György egyetemi tanár kalauzolásával.

A Szépművészeti Múzeumba 1908 novemberében került be az a 135 darabból álló antik szobrászati együttes, amely megalapozta a ma mintegy hatezer műtárgyat őrző Antik Gyűjtemény anyagát. Az elmúlt száztíz évben ez a gyűjtemény lett Magyarországon az antik művészeti hagyomány megismerésének és kutatásának egyik fő színtere, az egyetlen Magyarországon, ahol a közönség közvetlenül találkozhat Hellász, Itália, Róma és tágabban az ókori Mediterráneum művészetével. A gyűjtemény állandó kiállítása most új helyszínen, új koncepció szerint újrarendezve, számos új műtárgyat bemutatva várja a látogatókat - emlékeztet a Szépművészeti Múzeum közleménye.

(MTI, Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)