A “hagyományos” játékokat preferálják a szülők

A szülők jelentős része inkább hagyományos játékkal szeretné lefoglalni gyermekét, mint különböző high-tech kütyükkel - derül ki egy brit kutatásból. Az élen a gyurma, a társasjáték, a lábbal hajtott kisautó, a puzzle és a kerékpár végzett.

Nagyszerű dolog a technológiai fejlődés, és a szuper digitalizált játékok, konzolok és berendezések, egyre több szülő akar azonban visszatérni a klasszikus játékokhoz, pontosabban azokhoz, amelyek neki gyermekkorában örömöt, élményt jelentettek. Egy brit játékforgalmazó a karácsonyi időszak közeledtével arról kérdezett meg 2000 szülőt, ők milyen játékot adnak szívesen gyermekük kezébe.

Meglepő módon alig valaki beszélt a kütyükről, annál jelentősebb volt a “régimódi” dolgok megemlítése. Sőt, a válaszadók állítása szerint ők személy szerint arra szokták kérni a fiatalokat, hogy tegyék le kicsit a divatos játékaikat - mert sokaknak természetesen ilyenek is lapulnak a gyermekszobájukban -, és foglalkozzanak másokkal is.

Az említések között volt a jojó, a kémiai keverős-kutyulós készlet, az ugrókötél, a gyurma, a mikroszkóp és a bűvész szett. Indoklásként pedig rendre az hangzott el, azért kedvelik ezeket a játékokat a szülők, mert az ő gyermekkorukban rájuk nagy hatást tettek, emlékeznek, hogy jó élményt nyújtottak nekik, vagyis pozitív érzések maradtak meg róluk. Minden negyedik szülő azt emelte ki, fontos, hogy a játék kreatív legyen, segítsen a fiataloknak az önkifejezésben és növelje önbizalmukat.

“A játékok nagyon fontos szerepet játszanak a gyermekek fejlődésének és tanulásának elősegítésében. Új felfedezéseket tehetnek általuk, növelhetik kézügyességüket, kreativitásukat, világról szerzett tudásukat” - magyarázta Andrew Roscoe, a felmérést készíttető very.co.uk webáruház munkatársa a brit Indepedent című lapnak nyilatkozva.

A tartalmas időtöltés és fejlesztés mellett a megfelelően megválasztott foglalatosság akár hosszú távon is hatást gyakorolhat az ifjak életére: életre szóló érdeklődés, szakma vagy akár hobbi is lehet egyik-másik tevékenységből. Éppen ezért kifejezetten jó, ha a gyermekszobában a játékok legszélesebb spektruma elérhető a fiatal számára, hogy kedve, hangulata, érdeklődésének változása, vagy akár aktuális erőnléte szerint megfelelő darabot vehessen elő.

A válaszadók kétharmada mondta azt, hogy gyermeke pont olyan játékokkal játszik, mint amilyeneket annak idején ő maga is nagyon szeretett. Nem meglepő módon ezek a felnőttek úgy gondolták, hogy ezek az időtálló portékák sokkal jobban szolgálják a fiatalok fejlődését, mint a high-tech berendezések. A kicsiknél a kirakós kockákat, babákat, plüssmacikat és lábbal hajtható autókat említették, mint a legnépszerűbb ajádékokat, a nagyobbak esetében a kerékpár, modellvasút, teleszkóp, kémiai kísérletes készlet volt a favorit. Minden tizedik szülő szerint nagyon fontosak a szerepjátékok is, a babaházak, illetve a jelmezek.

A tudományosan leginkább hasznosnak tűnő játékok azonban nem érnek egy fabatkát sem, ha a fiatalok érdeklődését nem keltik fel - legalábbis ezt gondolják a válaszadó brit szülők, akiknek a fele azt mondta, a legfontosabb, hogy a játék örömet okozzon a gyermeknek, illetve majdnem hasonló arányban említették azt is, hogy szórakoztassa a kicsit. Jelentős volt azok aránya, akik elvárják a játéktól, hogy tanuljon belőle valamit az ifjú (40 százalék) és azt is fontosnak nevezték, hogy szeresse az adott darabot (44 százalék) - derül ki a OnePoll kutatásából. Anita Cleare, a webáruház szóvivője, fejlesztési szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy ismét egyre népszerűbbek a társasjátékok. Ezek segítik a fiatalokat a szabályok megismerésében és követésében, nem mellesleg fontos lehet az együttműködési képességük javításában, akár a szüleikkel, akár kortárs gyermekekkel játszanak együtt.

(Család.hu)