Önkéntesek Világnapja a helyi igényekre fókuszálva

December 5-e az Önkéntesek Világnapja. A 2020-ig tartó Nemzeti Önkéntes Stratégia célja az önkéntes tevékenységek népszerűsítése és az önkéntesek elismerése, a programhoz hazai és uniós forrást is biztosít a kormány.

Az önkéntesek társadalmi szerepvállalása komoly közösségépítő erővel bír, hozzájárul a foglalkoztatottság növeléséhez és segíti a munkanélküliek munkaerőpiacra történő visszatérését.

Az idei évben még több program és sokféle szerepkör várja az önkénteseket. A világnap alkalmából a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házak az Új Nemzedék Központ által működtetett megyei közösségi terek együttműködésével országosan több mint 80 település bevonásával és mintegy 1500 önkéntes részvételével szervez akciókat. A kezdeményezések egy része az adventi időszakhoz kapcsolódik, diákok pedagógusokkal közösen díszítenek fel intézményeket, illetve hátrányos helyzetű családok számára tartanak foglalkozásokat. Több helyszínen helyi vezetők és közismert személyek is bekapcsolódnak az önkéntes munkába, meséket, kedves történeteket olvasnak fel idősotthonok lakóinak. Az önkéntes akciók minden esetben a helyi igények köré szerveződtek.

Az önkéntesség általánosan és a fiatalok körében is egyre népszerűbb Magyarországon: tízből minden harmadik felnőtt önkénteskedett az elmúlt egy évben, és minden második magyar felnőtt végzett már valamilyen önkéntes tevékenységet az életében. Ebben az évben kétezer megkérdezettel reprezentatív kutatást végeztek az önkéntességről, ennek az eredményeit január végén ismerteti a kormány.

Az önkéntes lehetőségekről az onkentes.gov.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.