2019-04-24 08:00:00 Nemzetközi kortárstánc fesztivál Miskolcon

Ünnepi készülődés és sok zene – hétvégi programajánló

A hétvégén teljes erővel megkezdődik a karácsonyi készülődés, sok program, esemény kapcsolódik a keresztény ünnephez már most is. A fagy beköszöntével a szabadtérről a fűtött színház- és koncerttermekbe költöztetik a családi eseményeket, de ilyenkor is lehet tartalmas szabadtéri programokat találni: országszerte egyre több karácsonyi vásár nyílik meg, korcsolyapályákkal, vizuális élményekkel.

300 animációs rövidfilmet és 10 egész estés filmet mutatnak be vasárnap estig az immár 16. alkalommal megrendezett Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. Az idei műsor regionális fókuszában az Adriai-tenger mentén található országok animációja került: az elmúlt évek leginkább figyelemre méltó olasz, horvát és szlovén animációs filmjeit is bemutatják a seregszemlén. A programok hat helyszínen, az Uránia Filmszínházban, a Francia Intézetben, a Ludwig Múzeumban, a Lengyel Intézetben, a Cervantes Intézetben és a Három Hollóban zajlanak.

A Puskin Kuckóban a Legkisebbek mozija a hétvége mindkét napján várja a kicsiket. A Puskin moziban szombaton tíz órától a “Kortárs gyermekversek és dalok” animációs sorozat a hazai kortárs költészet legjavát vonultatja fel. Többek között Tóth Krisztina, Varró Dániel, Kiss Ottó és Lackfi János versei elevenednek meg a rajzfilm varázsával, a MOMÉ-n végzett fiatal animációs rendezők segítségével. Vasárnap délelőtt a Lengemesék 2 - Ősz a Nádtengerben magyar rajzfilmet mutatják be, amiben - a Tavasz-nyár című filmhez hasonlóan - a történet főszereplője Füttyös Vilkó, egy vagány, bátor, jó szívű lengefiú, aki alig várja, hogy végre őrző lehessen. Őrzővé azonban csak az válhat, akinek zöld haja bebarnult, és olyan színű lett, mint a nádbuga. A felnőttek számára is szórakoztató történet közben a nézők megismerik a tópart élővilágának életét, az évszakok hozta változásokat, és olyan kérdésekről is szó esik, mint becsület, felelősségvállalás, segítségnyújtás és tolerancia.

A MüPában szombaton 11 órától a Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult Musique-Europe (MUS-E) művészeti-nevelési program keretében MUS-E - Zenén innen, zenén túl program várja a 8-12 év közötti fiatalokat. A másfél órás foglalkozáson a fiatalok - vezető művészek segítségével - megtudhatják, hogy megelevenedhet-e egy történet zenében, el lehet-e táncolni egy festményt, hogyan kapcsolódnak egymáshoz, miként működnek együtt a különböző művészeti ágak. A program lényege, hogy a résztvevő gyermekek olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és továbbgondolására. Vasárnap 10 órától 13-ig ismét Cifra Palotává válik az intézmény több közösségi tere, így a Kék terem, az Előcsarnok, a Zászlótér és az Üvegterem is interaktív családi programra várja az érdeklődőket. Szokás szerint lesznek zenés-, táncos- és meseelőadások, kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok.

A mostani advent első vasárnapja, a keresztény kultúrkörben az Úr megérkezésére való felkészülés időszakának kezdete, a hívők ismét átélik az Isten eljövetele utáni vágyódást és a megtérést, amit ez az időszak készít elő. A Vörösmarty téren délután négy órakor ünnepélyes keretek között gyújtják meg az első gyertyát az óriási adventi koszorún. A téren már november kilencedike óta fogadja a nézelődőket, vásárlókat a hagyományos karácsonyi vásár. A gyermekeket minden nap fűtött kézműves játszóház várja 10-13 óra, illetve 13-18 óra között. Innen már csak egy ugrás a Szent István Bazilika, ahol már egy hete tart az ünnepi forgatag, vásár: szokás szerint korcsolyapályával, különleges ételekkel és italokkal, kézműves portékákkal, a Bazilika homlokzatán 3 dimenziós fény- és árnyékjátékkal.

A Bálint Házban (VI. kerület, Révay utca 16.) vasárnap az első Hanuka gyertya meggyújtása alkalmából délután három órától Utazz velünk Csodaországba! címmel szerveznek családi délutánt. Lesz rengeteg játék, családi szabaduló szoba, kalandozás a sötét barlangokban, fánkdíszítés, fellép Kovácsovics Fruzsina és zenekara. Fél öttől a tudomány hanukai csodáival ismerkedhetnek meg a résztvevők Kiss Csaba, a Csodák Palotája szenior előadójának segítségével. Öt órától hóra táncház mozgatja át a résztvevőket.

Szombaton Siófokon A Balaton Táncegyüttes a családokat várja az Aprók Táncházába, ahol népi játszó, néptánc és élő zene fogad minden látogatót. A helyszín a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár (Fő tér 2.), ahol a talp alá valót délután négy és este hat között húzzák.

A hétvége első napján az édesszájúak számára nyújt komoly izgalmakat a Kaposvári Csokoládé Örömünnep tíz órától a Dorottya Hotelben. Az eseményen a magyar kézműves édességek és készítőik mutatkoznak be az ország minden területéről. Lesz csokoládés szórakoztató program, előadás, bemutató és kóstoló kicsiknek-nagyoknak egyaránt.

(Család.hu)