Család és karrier: ösztöndíjprogram is segíti az összehangolást

Nőket szólít meg az az ösztöndíjprogram, amely a vállalkozó kisgyermekes anyukáknak szól. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az erről szóló fórumon egyebek mellett arról beszélt: a kormány több programmal segíti a család és karrier, a gyermeknevelés és a munka összhangját.

Olyan ösztöndíjprogram indul, amely olyan nőket szólít meg, akik a családi és munkahelyi élet összeegyeztetésén dolgoznak – egyebek mellett erre hívta fel a figyelmet a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Ösztöndíjprogram vállalkozó kisgyermekes anyukák, kismamák és női vállalkozók részére című eseményen. Novák Katalin a Design Terminál által szervezett eseményen elmondta: a gyermekkel töltött első időszak aktív jelenlétet igényel. Egyebek mellett azért is kell a nőket külön támogatni, hogy ezeket az életszakaszokat könnyebben áthidalják.

Több nő dolgozik, de ehhez segítség kell

Az államtitkár úgy fogalmazott, az ösztöndíjprogram az önbizalom erősítéséről is szól. Mint mondta, egyre több nő dolgozik, egyre nagyobb arányban vállalnak munkát, a munkaerőpiacon 62 százalék fölött van az arányuk. Ez 2010-hez képest 25 százalékos emelkedést jelent. A diplomás nők aránya is meredeken emelkedik: míg a 70-es években 2,4 százalék volt, idén 23 százalék.

Mára a diplomás nők aránya meghaladja a diplomás férfiak arányát. Ugyanakkor ez az oka annak is, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket. Hiszen, aki akár 26 éves koráig tanult, joggal érzi azt, hogy dolgozni szeretne, kamatoztatni akarja a tudását. Ezért is tolódik ki a gyermekvállalás ideje. Megjegyezte azt is: több nőre lenne szükség a közéletben, de az alulról jövő kezdeményezésekben hisz. Nem tartja jó megoldásnak a kvótát, nem hisz abban, hogy ezt rá lehetne erőltetni egy szervezetre vagy egy társadalomra, azt mondani, hogy legyen egy vezető testület fele nő. Sokkal inkább támogatásra, rugalmas lehetőségekre van szükség - véli Novák Katalin.

Hozzátette: míg korábban minél kisebb volt egy cég mérete, annál jellemzőbb volt a női vezetők aránya, nagyvállalatoknál pedig szinte egyáltalán nem voltak jelen, addig ma egyre többen jutnak egyre magasabbra. A piac már jobban értékeli a szorgalmat, mint a fizikai erőt, ez pedig a nők malmára hajtja a vizet - jegyezte meg Novák Katalin.

Segíti az összehangolást a kormány

A kormány több eszközzel segíti, hogy a nők a családot és a karriert össze tudják egyeztetni. A diplomás GYED lehetőséget ad arra, hogy ha valaki megtalálta a párját, már az egyetemi évek alatt gyermeket vállalhasson. 2014 óta ugyanis az édesanya 100 000 forintos havi támogatásra válik jogosulttá, és ezt az összeget kapja két évig.

A diákhitel is változott, ha a pár gyermeket vállal, az anya hitelét az első gyermeknél felfüggesztik 3 évre, a másodiknál elengedik a tartozás felét, a harmadiknál a teljes összeget. A GYED-Extrával pedig ha a nő akár féléves baba mellett visszamegy dolgozni, akkor a bére mellett megkapja a GYEDet vagy a GYESt. A munkahelyvédelmi akció pedig a munkavállalást oly módon segíti, hogy ha a kisgyermekes édesanya dolgozik, a munkaadónak kevesebb járulékot kell fizetnie.

Kell az apa, a bölcsőde és a munkamegosztás

Kellenek a bölcsődék is – mondta -, hiszen amikor valaki gyermeket vállal, végiggondolja azt is, hova teszi majd őt akkor, amikor dolgozik. Novák Katalin elmondta: ma 16 ezerrel több férőhely van, mint 2010-ben volt. Ebben persze segítség a Nők40 program is, 230 ezer nagymama élt már ezzel a lehetőséggel.

Hozzátette: fontos a rugalmas munkaidő is, ez jelentheti a tömbösített munkát, a csúsztatott munkavégzést, vagy akár az otthonról végezhető munkát. Ebben segít a 71 család és karrier pont is, amely a helyben való rugalmas munkavégzést segíti azzal, hogy a munkaadókat összehozza a munkavállalókkal.

Az államtitkár megjegyezte: az apák bevonása a családi feladatokba is nagyon fontos, hiszen ha mindketten ugyanúgy dolgoznak, akkor meg kell osztaniuk a családi feladatokat is.

(Család.hu)