2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Gyárlátogatástól a libafutásig - hétvégi programajánló

Senki sem marad őt lázba hozó program nélkül a hétvégén. Az ország különböző településein rendeznek például disznótorost, libanapot, gasztrofesztivált színes programokkal, köztük gyermekeknek szóló előadásokkal. Aki inkább behúzódna, azt többek között színházi előadás, gyermekprogramok, és Star Wars retro party várja.

Az előrejelzések szerint a hétvégén még kellemes tavaszias idő lehet így ősz végén, érdemes hát kimozdulni otthonról. Remek lehetőséget nyújt erre a Gesztenyés kertben (XII. kerület, Jagelló út 1-3.) szervezett Budai Gesztenyefesztivál. A hangulatot alapvetően meghatározza majd a mindent belengő illat, faszénen sül majd a gesztenye, de kóstolható gesztenyés kürtőskalács, fánk, rétes lángos, csokoládé. A gasztronómiai különlegességeken kívül a kicsiket ingyenes vidámparkkal várják. Lesz interaktív családi kézműves játszóház is, ahol természetesen minden apróságba kerül majd egy kis gesztenye. A felnőttek kortyolhatnak egyet a gesztenyesörből, a gesztenyepálinkából és a gesztenyelikőrből. A Márton nap tiszteletére pedig újbort is mérnek.

Aki a Balaton közelében, azon belül is Siófokon jár, szombat délelőtt tíz órától beülhet a Kálmán Imre Kulturális Központ (Fő tér 2.) gyermekelőadására. A Vaskakas Bábszínház adja elő Cinege, cinege kismadár című bábjátékát. A történetből kiderül, a két madárleső manónak összesen hány puha-pihe, csipogós, röpülős fiókája van, s hogy azok milyen fülbemászó csiviteléssel, trillázással, csipogással röpködnek. Az előadás egyben a Tipegő-bérlet őszi évadának első előadása is.

A péntek este a „Modern Gyárak Éjszakája“, a rendezvény keretében délután négy órától este tízig az ország különböző pontjain nézhetnek be a gyárak kerítései és falai mögé a látogatók. Kiderül, mitől okos egy okosgyár, hogyan működik, milyen technikai megoldásokat alkalmaznak benne, hogyan néz ki az ipar jövője. Minden bemutató az ipar 4.0, vagyis a technológiai forradalom okozta változások jegyében zajlik majd – vagyis megnézheti mindenki, hogy a régmúlt olajos, zsír szagú, rozsda-marta üzemeihez képest hogyan is fest egy „gyár“ a modern korban. Meglátogatható egyebek közt a Knorr-Bremse, a Coca-Cola, a Tungsram, a Roto Elzett Certa, az Apollo gyára. A látogatásokért nem kell fizetni, azonban regisztrálni kell a program honlapján. A helyszínek közt szektor, cégnév szerint vagy a térképen lehet válogatni.

Szabadtéri fesztivál lesz Kiskőrösön, a Petőfi téren. A IV. Kemencés és Gasztronómiai Fesztiválon fél tíztől A kiskakas gyémánt félkrajcárját adja elő a Százszorszép Óvónői Bábcsoport. Tizenegy órától indul a Libafutam futó- és kerékpáros verseny. Öt, tíz és huszonegy kilométert teljesíthetnek a két lábon, és 21, illetve 41 kilométert a két keréken sportolni vágyók. Míg a hideggel dacoló bátrak róják a kilométereket, a színpadon folyamatos programok lesznek. Fellép többek között (egy órától) a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar, a Szivárvány Néptáncegyüttes, aerobik edzést tart Béres Alexandra, lesz jóga, alakformáló és preventív mozgásszervi torna. És persze remek ételek és italok, és ehhez kapcsolódva újbor áldást is tartanak.

Vonyarcvashegyen, szintén szombaton Kolbászoló - Disznótoros és Kolbásztöltő versenyt rendeznek zenével és tánccal, kilenc órától kifulladásig. Fellép mások mellett Bereczki Zoltán és az Irigy Hónajmirigy is. A hétvége első napján Berekfürdőn Tepertő és Pörc fesztivál lesz szalonnasütéssel, kézműves vásárral és muzsikával. Körösladányon a Ladányi disznótoros hívogat a szabadba mindenkit.

A Pólus moziban szombaton az első Star Wars trilógia Jedi visszatér című kultuszfilmjének 35 évvel ezelőtti bemutatóját ünnepelve Retro Partyra várják a Csillagok háborúja népes rajongótáborát. Tíz óra után bemutatják a film eredeti, felújítatlan, feliratos változatát, pont azt a mozit, amit 1984-ben láthattak a magyar nézők. A 15 óráig tartó programon sok relikvia, jelmez, eredeti emléktárgy, filmből ismert darab látható majd. Az előadásokból, interjúkból sok érdekesség derül ki a filmről és hazai karrierjéről.

Márton napi családi délután lesz szombaton fél háromtól Hajdúböszörményben a Sillye Gábor Művelődési Központ Bársony András termében. A programok között van agyagfestés, lámpás készítése, képírás libatollal, lúdgége (csigatészta) készítése. Négy órától a Csicseri és Borsó zenekar adja elő interaktív műsorát, az "Őszi lombok bugija" című produkciót. A sötétedés beálltával, röviddel este öt óra előtt lámpás felvonulásra indulnak a résztvevők a Fő téren.

(Család.hu, Fotó: Mónus Márton/MTI)