2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Novák Katalin: Fontos, hogy a diabéteszesek mellett ott álljon a család

Csaknem 800 ezren váltottak ki vércukorcsökkentő gyógyszert, a valós betegségcsoport azonban vélhetően sokkal nagyobb. Az érintett gyermekek száma 3600. Ez is elhangzott a Diabétesz Világnapja alkalmából tartott tájékoztatón.

A diabétesz nem betegség, hanem feltételekhez kötött állapot – fogalmazott a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az eseményen.

Fontos a megelőzés

Novák Katalin megjegyezte: akár 1-es, akár 2-es típusú diabéteszről van szó, nagyon fontos a család támogatása. Fontos, hogy az érintettek megértő közegre találjanak a köznevelésben is. Emlékeztetett, hogy 2017-től az inzulinpumpára 98 százalékos támogatás jár az 1-es típusban érintett, nem megelőzhető, elsősorban a gyermekeket érintő diabéteszeseknek. Kijelentette: gondolkodnak azon, miként lehet tovább segíteni a gyermekeknek. Az időskori cukorbetegséggel összefüggésben megjegyezte: rendkívül fontos szerepe van a megelőzésnek. Ezt a célt szolgálja, hogy az iskolákból száműzték az egészségtelen ételeket, és minden nap mozognak testnevelési órán a gyermekek.

Csaknem egymillió érintett

Prof. Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke arról beszélt, hogy a nemzetközi szövetség minden évben megjelöl egy kiemelt témát, ez az idén a diabétesz és a család. Elmondta, hogy 2014-ben 772 ezer beteg váltott ki vércukorcsökkentő gyógyszert, ám a valós betegségcsoport valószínűleg sokkal nagyobb. Az érintett gyermekek száma 3600. Megjegyezte: naponta 10 cukorbetegnek kell levágni a lábát, 1000 megvakul, a leggyakoribb szövődmény az infarktus. Nagyon sok betegnél akkor derül ki a cukorbetegség, amikor stroke-kal, vagy infarktussal kerül kórházba az érintett. Megjegyezte: a vércukormérés hozzájárulhat a szövődmények megelőzéséhez. A társaság azt szeretné elérni, hogy a napi egyszeri inzulinkezelésben részesülők kéthavonta, a bármilyen kezelésben részesülők háromhavonta ingyen kapjanak egy doboz tesztcsíkot.

Kevesen veszik komolyan a testmozgást

Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége elnöke kijelentette: járványszerűen terjedő megbetegedésről van szó. Kutatás készült arról, a diabéteszesek miként élik meg betegségüket. Az eredmény alátámasztja, mennyire fontos a család szerepe, a családtagok támogatása. Az elemzés alapján a felnőtt lakosság 14 százaléka tudja magáról, hogy érintett a cukorbetegségben. Többségük 62 évnél idősebb. A diabéteszesek kétharmada gondolja úgy, hogy egészségesebben étkezik, mióta megtudta, hogy cukorbeteg, az orvos által javasolt szénhidrát diétát viszont csak a betegek fele tartja. Rendszeres testmozgást minden negyedik, napi szintű vércukormérést minden második érintett végez, a betegek 7 százaléka egyáltalán nem változtatott korábbi életmódján.

Rosta László orvos-szaktanácsadó is megerősítette: a 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető. Létezik egy kérdőív - mondta -, amely segít kideríteni, mennyire érintett a válaszadó. Megjegyezte: 5 pontot ér, ha a közeli hozzátartozó diabéteszes, 12 pontnál ajánlott a terheléses vizsgálat.

Bayer Gábor, a 77 Elektronika Kft. fejlesztési igazgatója kijelentette: sok fejlesztésen dolgoznak. Van beszélő vércukorszintmérő, mobiltelefonnal kommunikáló eszköz, és a távfelügyeleti orvosi rendszer kiépítése is napirenden van.

 

(csalad.hu/Fotó:csalad.hu)