2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Az örökbefogadás nem mindenkinek tetszik

Minden második örökbefogadó szülő kapott már negatív megjegyzéseket a környezetétől – derül ki az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa friss felméréséből. Az előítéletek leggyakrabban a gyermek származásáról szólnak.

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa az örökbefogadás világnapja alkalmából felmérést jelentett meg, amelyben azt állapították meg, hogy bár tapasztalható javulás a társadalomban, még mindig jelen van negatív előítélet a témában.

Az örökbefogadó szülők ötven százaléka tapasztal rendszeresen negatív megjegyzést vagy kritikát azzal kapcsolatban, hogy miért fogadtak örökbe – fogalmazott az InfoRádiónak Szlankó Viola gyermekjogi tanácsadó. A rosszallók általában a gyermek vér szerinti származására, sok esetben romaságára utalnak. Ez ráadásul, mint Szlankó megjegyezte, csak az egyik nehézsége az örökbefogadó szülőknek, hiszen sok esetben 4-5 évet is várniuk kell a gyermekre.

Az utóbbi években elmondása szerint jelentősen nőtt az örökbefogadó szülők rugalmassága – a kort és a származást illetően is –, ez részben köszönhető a kötelező felkészítő tanfolyamnak, amin a párok részt vesznek; ezen a szemléletváltásuk is megtörténik.

Az örökbefogadó szülők elsősorban nem maguknak keresnek gyermeket, hanem átmennek azon a pszichológiai folyamaton, hogy megértik, igazából a gyermeknek keresnek örökbefogadó szülőt – hangsúlyozta Szlankó Viola.

A kutatásból az is kiderül, a szülők ma már egyre nyíltabban vállalják az örökbefogadás ügyét. Hogy korábban ez miért volt másképp, arról a szakember azt mondta, ma már nem csak egy férfit, egy nőt és a vér szerinti gyermekeiket tekinti családnak a társadalom.

A kutatás közel 500 ember megkérdezésével készült. A válaszokból kiderült, hogy az örökbefogadókkal a legkevésbé toleránsak a szomszédok (33 százalék), a rokonok (29 százalék), a barátok (28 százalék), valamint a gyermek óvodájában, iskolájában dolgozó pedagógusok (26 százalék) voltak.

A vér szerinti szülők elítélése igen gyakori (43,3 százalék), de a "nem szülő" nőket is sokan bántják, mondván, hogy miért nem szültek inkább.

Minden hatodik örökbefogadó családnak szakadt már meg valamilyen kapcsolata az örökbefogadás miatt.

Az örökbefogadók közben 82 százaléknyian támogatják, hogy gyermekük idővel felvegye a kapcsolatot a vér szerinti rokonokkal.

(infostart.hu)