2018-11-21 10:00:00 Kolompos Együttes: Én elmentem a vásárba

A jelnyelv a magyar kultúra része

2011 óta az Alaptörvény védi a magyar jelnyelvet mint a magyar kultúra részét. A Magyar Országgyűlés 2017-ben a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) kezdeményezésére a jelnyelvi törvény elfogadásának évfordulója alkalmából, november 9-ét a Magyar Jelnyelv Napjává nyilvánította - emlékeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A kezdeményezés elismeri és kihangsúlyozza a magyar jelnyelv fontosságát, szerepét, hiszen a jelnyelv egy magyar nyelvi kisebbség elsődleges nyelve, használatának korlátlan biztosítása elősegíti, hogy a társadalom egyenrangú, egyenjogú tagjai legyenek.

A kormánya kiemelt figyelmet fordít és felelősséget visel a fogyatékos személyek iránt, és biztosítani kívánja élethelyzetük jobbítását szolgáló eszközöket. A kormány segíti a siket, nagyothalló és siketvak személyek jelnyelvi tolmácsszolgáltatáshoz való hozzáférését azzal, hogy ebben az évben is 420 millió forint támogatást nyújt 22 szervezetnek, így a jelnyelvi tolmácsszolgálatok évente 36 ezer órában tudják ingyen biztosítani a szolgáltatást, ez ügyfelenként 120 órát jelent.

A kormány folyamatosan együttműködik a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel, és az érintett csoportok sikeres programokat valósítottak meg, amelyek továbbfejlődnek, ilyen például a SINOSZ által elindított KONTAKT jelnyelvi videó-tolmácsszolgáltatás. A KONTAKT Európában is egyedülállónak számító tolmácsszolgálat, amelynek feladata a siket- és nagyothalló személyek információs akadálymentességének biztosítása. Az ilyen fejlesztések felhívják a figyelmet arra is, hogy a fogyatékosságügyet a társadalom természetes részévé tegyük és ne attól elszigeteljük - zárul a közlemény.

(Család.hu)