Tervek már vannak, megerősítést vár a kormány családügyben

Jövő januártól havonta már 40 ezer forintot spórolhatnak majd adókedvezmény formájában a kétgyermekes családok. Ha a nemzeti konzultáció megerősíti a kormány terveit, további, családerősítő intézkedések várhatók.

Munkaalapú társadalmat épített a kormány 2010-ben, ennek legfontosabb eleme a családok megerősítése – jelentette ki a családpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Erősebb támogatás a kétgyermekeseknek

Beneda Attila a családi adórendszer eredményeit ismertetve megjegyezte: jövő januártól tovább bővül a kétgyermekes családok adókedvezménye. Ez azt jelenti – mondta–, hogy havonta már 40 ezer forintot spórolhatnak majd az érintettek. Így összesen 2250 milliárd forint marad a kétgyermekeseknél. Az adókedvezmény egyébként 1 millió családot érint, idén 300 milliárd forint, családonként 260 ezer forint maradt a gyermekeseknél.

Már körvonalazódnak a további kedvezmények

Beszélt arról is, hogy a családok évének méltó lezárása a héten indult nemzeti konzultáció. Mint mondta, a kormány meg van győződve arról, hogy a már kiépített családtámogatási rendszer jó, a családok és a nemzet érdekeit szolgálja. Egyetértés van azonban arról, hogy ennek megerősítésére illő megkérdezni az érintetteket is. Mint mondta, több előremutató kérdés is szerepel az íven. Erre utal a fiatalok életkezdését támogató hitel, amely a családalapítás gátjait bonthatná le. A nagycsaládos édesanyák életük végéig mentesülhetnének a személyi jövedelemadózás alól, és a valós főállású anyaság erősebb támogatását is fontolgatja a kormány.

Hamarosan újabb intézkedések kezdődhetnek

A kormány kiemelt ügyként kezeli a gyermeki jogok érvényesítését. Az erre vonatkozó kérdéssel azt szeretnék megtudni az emberektől, hogy induljon-e olyan kezdeményezés, amely a családtámogatások kétharmados védelmét rögzíti. Kijelentette: ha a december 21-éig visszaérkező kérdőívek feldolgozása után megerősítést nyer a kormány elképzelése, hamarosan további intézkedések erősítik a magyar családokat.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)