2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Még divat a konzervatív családmodell - jelentés készült a népesség helyzetéről

Több gyermeket vállalnak ugyan a párok, de csökkent a szülőképes korban lévők száma, és megtorpant a születéskor várható élettartam növekedése. Egyebek mellett ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Demográfiai portré 2018 - Jelentés a magyar népesség helyzetéről című tanulmánykötetéből.

Változóban van a hazai családmodell – jelentette ki a Demográfiai portré 2018 - Jelentés a magyar népesség helyzetéről című tanulmánykötet bemutatóján a KSH Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója.

Kevesebben vannak szülőképes korban

Spéder Zsolt elmondta: Magyarországon 2011 óta növekszik a termékenységi arányszám, ám a szülőképes generáció tagjai 25-35 ezerrel kevesebben vannak, mint azok, akik most lépnek ki a termékenységi korból. Összehasonlításképpen a skandináv országok közelítenek a reprodukcióra képes születésszámhoz, a déli-, és a német nyelvű országok egyre távolabb vannak tőle.

A hazai családi modellben változás tapasztalható: 8-ról 15 százalékra emelkedett a gyermektelen és az egygyermekesek részaránya, de ugyanígy emelkedett a három- vagy többgyermekesek száma is, zsugorodott viszont a kétgyermekesek aránya.

Megtorpant a születéskor várható élettartam növekedése

A születéskor várható élettartam növekedése 1994-ben indult el, az elmúlt néhány évben viszont megrekedt. A szív- és érrendszeri betegségek a halálokok 50 százalékát teszik ki, hasonlóan magas arányú a daganatos betegségek miatti halálozás is. A Magyarországra beérkező bevándorlók száma 40 ezer körül volt, ide tartoznak azok is, akik külföldön születtek, de magyar állampolgárok. A kivándorlással összefüggésben kiderült: az elmúlt években 80-90 ezren hagyták el az országot, a növekedés üteme azonban lelassult. Legtöbben Ausztriába és Németországba vándoroltak ki. A statisztikák alapján 461 ezer magyar él az Európai Gazdasági Térség országaiban, összesen 580 ezren tartózkodnak tartósan külföldön.

Általában több teher hárul a nőkre

Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára a felmérések alapján megjegyezte: a válaszadók véleménye alapján a hazai családmodellben az apa feladata az, hogy pénzt keressen, kevésbé van fontos szerepe a gyermeknevelésben. Az otthoni munkamegosztás már akkor sem egyenlő, ha nincs gyermek, a gyermekek mellett pedig tovább torzul a feladatvállalás. A Gyed-extrával összefüggésben megjegyezte? nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, 12 ezer nő és 2200 férfi vette igénybe a kedvezményt. Ám ez nem azt jelenti - mondta -, hogy a papíron otthon maradt, magas keresetű apák gondozzák a gyermeket, sok családban a nők ebben az esetben fizetés nélküli szabadságon vannak.

Beszélt arról is, hogy a felmérések alapján az idős, gondozásra szoruló emberek otthon szeretnének maradni. Ha házastársról, élettársról van szó, akkor alapvetően a nő gondoskodik a férfiről, az idős nőbetegek többsége viszont a lányukra számíthat.

Házasság- és gyermekpártiak a fiatalok

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott elnöke pozitív eredményként említette, hogy az utóbbi években megduplázódott a házasságkötések száma. A magyarok házasságpártiak - mondta, 10-ből 9-en azt mondják, ez a legideálisabb párkapcsolati forma. Megjegyezte azt is: csökkent a válások száma, a házasság felbontását ellenzők között nagyobb arányban vannak a fiatalok, élethosszig tartó kapcsolatnak gondolják az ilyen kapcsolatot.

Elmondta: a termékenység növekedése Magyarországon az uniós átlag feletti volt az elmúlt években, de a gyermekvállalási kedv még így is egyelőre a közösségé alatt van. A születésszámok stagnálásának oka, hogy kevesebb a termékeny korban élők száma, ám emelkedett a házasságban született gyermekek aránya. Megjegyezte: 2009-hez képest nem csökkent a kívánt és tervezett gyermekek száma, ami azt mutatja, hogy a magyarok változatlanul gyermek- és családbarátok. Kijelentette: kevés szó esik a meddőséggel küzdő párok helyzetéről. Hozzátette: többet kell foglalkozni az apák szerepével, ott ahol a szülői szerepek jobban megoszlanak, a gyermekvállalási kedv is pozitívabb.

Kiemelte, hogy stabil, kiszámítható és komplex a hazai családtámogatás. A korábban elhangzott gyed-extra kritikával kapcsolatban megjegyezte: havonta veszi 12 ezer nő igénybe, míg a férfiakról éves adat jelent meg. A magyar női foglalkoztatás az elmúlt 8 év legsikeresebb európai eredményét érte el - közölte Fűrész Tünde.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)