2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Így teszünk az egészségünkért a pozitív életszemlélettel

Az affektív temperamentumok és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatát vizsgálja Vecsey Nagy Milán, a Semmelweis Egyetem hatodéves hallgatója kutatótársaival. A kutatócsoport eredményei szerint a hipertím, azaz energikus, pozitív életszemléletű személyiségtípusok protektívnek bizonyultak a koszorúérbetegséggel szemben.

Az affektív temperamentumok és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatát vizsgálja Vecsey-Nagy Milán, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának hatodéves hallgatója a TDK-program keretében. A kutató harmadévesként kapcsolódott be abba a kollaborációs projektbe, melyben a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a Családorvosi Tanszék, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kutatócsoportjai dolgoznak együtt.

Vecsey-Nagy Milán a Dr. Maurovich-Horvat Pál által vezetett Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport munkájába bekapcsolódva az affektív temperamentumok (veleszületett jellemvonások egy típuscsoportja) és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatát kutatja.

A specifikus kutatáshoz 200, CT-vizsgálatra előjegyzett beteggel vettek fel egy több mint 1000 kérdésből álló, a személyiségvonások, temperamentumok és egyéb pszichometriai paraméterek feltárására irányuló kérdőívet. A koszorúér CT képalkotást és a kérdőívek feldolgozását Dr. Nemcsik János és Dr. Szilveszter Bálint mentorálása mellett Vecsey-Nagy Milán végezte a Városmajori Szív- és Érgyógyászai Klinikán.

A négy éve folyó kutatás eredményei a rizikóbesorolást könnyíthetik meg a klinikai munka során – hangsúlyozta Vecsey-Nagy Milán, majd hozzátette: a pszichoaffektív jegyeket figyelembe lehetne venni a páciensek gyógyszerelésénél és utánkövetésénél is.

A kutatócsoport eddigi eredményei alapján elmondható, hogy a hipertím, azaz energikus, pozitív életszemléletű személyiségtípusok protektívnek bizonyultak a koszorúérbetegséggel szemben. A témában Milán már egy elsőszerzős cikket is publikált a Journal of Psychosomatic Research-ben, eredményeiknek köszönhetően pedig számos nemzetközi és hazai konferenciára is eljutott - számolt be a Semmelweis Egyetem.

(Család.hu)