2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Darulestől a világegyetemig - szüneti programajánló

Halloweeni ijesztgetés, éjszaka az állatkertben, darules és zenei programok - az őszi szünetben is sok program közül választhatnak a családok.

Napközben félóránként állatbemutatókkal, látványetetésekkel és állattréningekkel várja a családokat a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az őszi szünetben, egészen november első vasárnapjáig kedvezményes belépést biztosítanak a 14 évnél fiatalabbaknak (a jegy 200 forint), a hónap végéig pedig a nyugdíjas igazolvánnyal érkező, vagy 65. életévét betöltött látogatók is kedvezményt kapnak. Az állatkert különböző pontjain minden nap lesznek állatbemutatók és -ismertetők, ezeken többek között a sörényes hangyászok, a brazil óriásvidrák, a keák, a kenguruk, az oroszlánfókák, a pingvinek, a gorillák és más főemlősök, az ázsiai vadkutyák, az elefántok, vagy éppen a Mérgesház lakóinak életét mutatják be és mesélik el az állatgondozók. Az iskolai szünetben a látogatók is részt vehetnek a pelikánok etetésében. A Nagyszikla belsejében, a Varázshegyben naponta kétszer mutatják be az Állatok akcióban című élő etológiai műsort, ezen túl az őstengeri lényekkel, a hatlábúak birodalmával és az állati szuperérzékekkel is megismerkedhetnek az állatkertbe látogatók.

A szentendrei Skanzenben minden napra jut egy-egy izgalmas program a szünidőzőknek. Állandó kikapcsolódási lehetőségként bringatúrákat kínálnak az intézményben, ezeken a látogatók - muzeológusok vezetésével - minden nap más-más tematikát követve tekerhetnek körbe a múzeumon, olyan helyszíneket is bejárva, melyek a hétköznapokon rejtve maradnak. A kerékpározások közös étel- és italkóstolással, illetve kézműveskedéssel érnek véget. Például kedden 11 órától a Malomtúrán a Skanzen különböző típusú malmait tekinthetik meg az érdeklődők, méghozzá működés közben. A program cipósütéssel, vajköpüléssel és kóstolóval zárul. Szerdán a múzeum mesekönyvére építve Mákszem és Gubó nyomába szegődhetnek a látogatók, végigjárva azt az utat, amin a két szereplő is keresztül ment. Csütörtökön, Mindenszentek napján a múzeum temetőit járják végig a kerékpárosok, megismerkedve a halálhoz fűződő népi hiedelmekkel és szokásokkal. A program végén mindenki márthat gyertyát. Vasárnap a templomtúrán az érdeklődök a Skanzen szakrális épületeit járhatják be, gyönyörködhetnek a kilátásban a Nemesborzovai harangláb tetejéről és a múzeum harangjai is megszólalnak.

Tökös-szellemes Halloweent tartanak a Marcibányi téri művelődési központban szerdán (október 31-én) az Apacuka zenekarral délután négy órától. Hátborzongatóan jó fesztivált ígérnek a szervezők, akik táncolni, énekelni, vigadni, zajt csapni és beöltözni hívják az angolszász világban ismert ijesztgetős estére a fiatalokat. A koncertek után gyermekdiszkó lesz, az előtérben pedig Halloweenhez kapcsolódó kézműves foglalkozásokat tartanak.

A debreceni Vidámpark is várja az erős idegzetűeket Halloween partival október 31-én 17 és 22 óra között. A bátor látogatók egész éjszaka szembe kerülhetnek a Vidámpark rémisztő boszorkányaival és kísérteteivel, akikkel a fináléban együtt táncolhatják körbe az esti máglyát. A programok között lesz tűzi kovácsok boszorkánypatkoldája, kézműves halloween foglalkozás és arcfestés, csodalámpa sátor, gólyalábas komédiás bemutató, tűzzsonglőrködés, boszorkány szépségverseny és -tánc.

A pécsi Zsolnay Negyedben a Planetárium is minden nap többször tart bemutatókat a fiataloknak a szünidőben. A Kalandozás a csillagos égbolton és a Helyünk a világegyetemben programokon legtöbbször 11 és 16 órától a Digitárium segítségével kapnak a fiatalok egy villanásnyi képet az égboltról: előbbi előadás végigkalauzolja a nézőt a nevezetes földrajzi szélességeken, Egyenlítőtől a térítőkön és Sarkkörön át egészen a Pólusokig. A műsorban bemutatják a Földet, mint égitestet, a Naprendszer égitestjeit, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisait, s más objektumait.

Pénteken este (november 2-án) egy különleges ottalvós programot rendez a pécsi állatkert, “Állatkerti Pizsamaparti, avagy aludj a cápával!” címen. A különleges eseményen a gyermekek éjjel kalandoznak az állatkertben, kincsek után kutatnak, és testközelből ismerik meg a világ legkülönbözőbb élőlényeit. Állatsimogatás, állatetetés és bátorságpróba is lesz. A szülők 12 órás jegyet vehetnek a 7-13 év közötti fiataloknak, aki nem visz magával hálózsákot, annak az állatkert biztosít egyet. Ahogy a hálótársakról, úgy a helyi vadakról is az intézmény gondoskodik.

Október utolsó napjain a Müpa is kínál elfoglaltságot a legkisebbeknek. Hétfőn háromnegyed tíztől a Tesz-vesz muzsika programon hétköznapi tárgyak (törölköző, sál, csipesz, gomb, fakocka) szokatlan felhasználásával, mindennapos élethelyzetek (öltözés, fürdés, teregetés) felidézésével szövik a dalos, mondókás játékokat. Negyed tizenegytől - szintén fél órában - a Babakoncerten kifejezetten az egy-három esztendő közötti fiataloknak kínálnak olyan zenehallgatási lehetőséget, hangok, zenei darabok bemutatásával, ami számukra a leginkább befogadható, szükségleteikhez képességeikhez igazodik - a két program a későn kelőknek 10 óra 30 perctől megismétlődik. Szerdán délelőtt Ringatóval, zenés foglalkozással, tehát dalokkal, népdalokkal, mondókákkal és közös játékos elfoglaltsággal várják a kicsiket és szüleiket.

Nagyszerű, kirándulással egybekötött őszi programot ígér a daruvonulás a Hortobágyon. Péntektől vasárnapig lehet megfigyelni vezetett kirándulásokon a nemzeti parkban az intézmény jelképállatát. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmát még pár napig élvezhetik a látogatók. A programon csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni, mert a vezetett csoportok létszáma korlátozott.

A szünetre való tekintettel a MÁV, a GYSEV és az autóbuszos helyközi szolgáltatók két nappal meghosszabbították az októberre szóló közúti és vasúti dolgozói és diákbérleteket. Így azok nem november 5-én hétfőn járnak le, hanem 7-éig megválthatók az új utazási jogosultságok.

(Család.hu)