2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Riasztóan emelkedik a császármetszések száma

Két évtized alatt megduplázódott a császármetszéssel világra jött gyermekek száma - derül ki egy frissen publikált kutatásból. Az adatok szerint a tehetősebb régiókban és a módosabb hölgyek között magasabb az ilyen szülészeti beavatkozás aránya.

Évről-évre egyre több hölgy hozza világra gyermekét császármetszéssel, jelentősen kezd csökkenni a természetes szülések száma - írja a hongkongi South China Morning Post egy nemzetközi kutatásra hivatkozva. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy nők milliói teszik ki önmagukat és gyermeküket felesleges kockázatoknak, pusztán azzal, hogy inkább a mesterséges világra hozatalt választják a természetes mód helyett.

A beavatkozás eloszlása is aggasztó képet mutat: a gazdagabb régiók és hölgyek között sokkal elterjedtebb a császármetszés, mint a szegényeknél. A kutatás készítői azonban sokkal riasztóbb megállapításokat is tesznek tanulmányukban: az egyik szerint a szaktudás hiánya és a finanszírozás is növeli az indokolatlan császármetszések számát.

A legutolsó feldolgozott adatok alapján 2015-ben világszerte 29 millió 700 ezer gyermek jött művi úton világra, ami az összes szülés 21 százaléka. Ez majdnem a duplája a másfél évtizeddel ezelőtti számnak, 2000-ben ugyanis “mindössze” 16 millióan estek át ilyen beavatkozáson. Ez azonban akkor csak 12 százalékot tett ki. A Lancet című szaklapban publikált tanulmány megállapítja azt is, hogy a tapasztalatok szerint az esetek 10-15 százalékában indokolt csak orvosilag ez az eljárás. Az adatok azonban azt is megmutatták, gazdasági státusz kérdése is, hogy milyen sok a császármetszés a kórházakban: tizenöt országban végzik el a beavatkozások több mint 40 százalékát, és sok esetben a jobb anyagi helyzetben lévő hölgyek az érintettek, akik a magánellátásban veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Például Hongkongban 41, Brazíliában, Egyiptomban és Törökországban több mint 50, a Dominikai Köztársaságban pedig 58 százaléka történik a szüléseknek sebészi eljárással! Az országok negyedében pedig az átlagnál jóval alacsonyabb az arány. Amerikában az államok között is hatalmas a különbség: van, ahol arányaiban kétszeres. Kína egyes területein az állapotos nők négy százaléka, máshol 62 százaléka részesül ilyen beavatkozásban! A kutatás készítői jelzik azt is, hogy miközben a középosztály és a leggazdagabb nők sűrűbben szerepelnek a listán, a szegények közül sokak számára nem, vagy csak nehezen elérhető ez a szülési forma még akkor is, ha orvosilag indokolt lenne.

Ties Boerma, a kanadai Manitoba Egyetem népegészségügyi professzora azt nyilatkozta, nem számítottak ekkora különbségekre az országok és a különböző társadalmi státuszú emberek között. A helyzetet aggasztónak tartják. Az okok között ugyanis nem kizárólag a divatot, vagy a nő testének “megóvását” feltételezik, ennél sokkal ijesztőbb tényezők húzódhatnak meg a háttérben. Úgy vélik ugyanis, hogy a műtétek száma a fejlett országokban részben a kórházak finanszírozása miatt emelkedett. Egyrészt jóval több szülést tudnak egy műszakban lebonyolítani császármetszéssel, mint természetes úton, esetleg hosszú vajúdással, másrészt a személyzet rendelkezésre állásával is képesek jobban számolni. Vagyis több pénzt kapnak az egészségbiztosítótól, vagy éppen a magánbetegektől, és kevesebb szakembert kell megfizetniük. A hongkongi lapban megjelent cikk szerint a szakértelem hiánya lehet egy másik aggasztó indok. A kutatók úgy vélik, sok helyen azért végeznek az orvosok császármetszést, mert komplikáció esetén sokkal könnyebb ezen beavatkozást megindokolni, mintha természetes szülés közben történik bármilyen komplikáció. Ráadásul a fiatal orvosok könnyen a sebészi beavatkozás “mestereivé” válhatnak, a természetes szülés folyamatában azonban jóval kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, így igyekeznek azt elkerülni, mert jobban tartanak tőle, nincs a kezükben az irányítás.

A szakemberek figyelmeztetnek arra is, hogy a császármetszésnek is komoly kockázatai vannak, a beavatkozás komoly műtétnek számít, bármennyire is elerjedt és rutinszerű. A lap azt írja, a természetes szüléshez képest magasabb az édesanyák halálozási, vagy maradandó egészségkárosodásával járó komplikáció-aránya, nem mellesleg pedig növeli a későbbi koraszülés, vagy túlhordás esélyét is - figyelmeztet Gerard Visser, a kutatást kommentáló holland University Medical Centre munkatársa.

(csalad.hu)