2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Igen az életre - folyamatosan nő az örökbefogadások száma

Örökbefogadó szülők, örökbefogadott gyermekek, valamint a gyermekeikről lemondó édesanyák valós élettörténeteit leíró pályázók között hirdetett nyertest a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az eseményen Novák Katalin államtitkár úgy fogalmazott: tisztelet jár azoknak, akik igent mondtak az életre.

Nyerteseket hirdetett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a „Mindent köszönök! – élettörténetek az örökbefogadásról” című pályázatára jelentkező között. Örökbefogadó szülők, örökbefogadott gyermekek, valamint a gyermekéről lemondó édesanyák valós élettörténeteit várták a jelentkezőktől.

A műveket Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró, író, publicista; Röhrig Géza Oscar-díjas színész és költő; valamint Vassányi Miklós tanszékvezető egyetemi docens bírálta el. A 44 pályamunkából a zsűri a három díjazott mellett négy különdíjas munkáját emelte ki.

Örökbefogadott kislány a keresztlány

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a rendezvényen személyes hangvételű mondatokkal kezdte köszöntőjét. Úgy fogalmazott: szeretné tiszteletét leróni azok előtt, akik igent mondtak az életre, felelősséget vállaltak azokért a gyermekekért, akik vér szerint nem hozzájuk kötődnek.

Elmondta, hogy barátnője által ő is érintett az örökbefogadásban. Barátnője megtalálta párját, férjhez ment, és várták a gyermekáldást, ami hosszú évekig nem jött el. Novák Katalin vetette fel, hogy gondolkodjanak az örökbefogadáson. Az államtitkár úgy fogalmazott: ehhez a beszélgetéshez nagyon sok bizalom és tapintat kellett. 10 év küzdelem után, ma már két gyermeket, egy kisfiút és egy kislányt nevel a baráti házaspár, akik így édesanyává és édesapává váltak. Novák Katalin pedig keresztanyává, mert a kislány az ő keresztlánya lett.

Nem a felnőttek, hanem a gyermekek joga számít

A kormány munkájával összefüggésben pedig arról beszélt: a kormány szándéka, hogy fordítsanak a ma divatos logikán. Sokan úgy gondolják, joguk van ahhoz, hogy legyenek vagyontárgyaik, gyermekeik. Az államtitkár szerint ezen változtatni kell, hiszen a gyermeknek van joga ahhoz, hogy szerető környezet vegye körül.

Elmondta, hogy a kormány egyenrangúnak tekinti az örökbefogadott gyermekeket. Hozzátette: 2010-2017 között 36 százalékkal emelkedett az örökbefogadások száma 725-ről 1025-re. Az örökbefogadói gyed abban segít, hogy a 3 évesnél idősebb gyermekeknek is legyen idejük beilleszkedni a családba. A nyílt örökbefogadás a TEGYESZ-en keresztül történhet azért, hogy ne lehessenek visszaélések. Megvalósult az örökbefogadások nyomon követése, az örökbefogadó tanácsadók pedig bekerültek a pedagógus életpályamodellbe.

Nagycsaládok örökbefogadott gyermekekkel

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke arról beszélt: a nagycsaládosok között is vannak, akik örökbe fogadtak gyermekeket. Mint mondta, sokat tud adni, ha egy család gyermekre talál, és sokat tud adni, ha egy gyermeket elengedett a családja, de talál egy másikat.

Megjegyezte: a NOE soha nem valami ellen, hanem valami mellett áll ki. Évek óta írnak ki irodalmi pályázatot, idén 55-en nyíltak meg és engedtek betekintést az életükbe.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)