2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Az interneten képzik magukat a szülők

A magyar szülők túlnyomó többsége jellemzően együttműködő félként tekint a gyermekére, és probléma esetén nem alkalmaznak rögtön drasztikus megoldást. Az anyukák, a nagyszülők, a rokonok és az internet segítségét is kikérik, ha bizonytalanok, míg az apukák inkább csak az utóbbira hagyatkoznak, ha elakadnak valamiben.

Az internet térhódítása előtt könyveket olvastunk, és a szülőktől, nagyszülőktől kérdeztünk, ha elbizonytalanodtunk a gyermekneveléssel kapcsolatban. Ahogy az élet minden más területén, úgy itt is komoly változások figyelhetők meg a XXI. századi technikai vívmányoknak köszönhetően.

A Pölöskei Szörp friss közvélemény-kutatásában arra keresték a választ, hogy az anyukák, apukák és nagymamák miként kezelik a legkülönbözőbb gyermeknevelési helyzeteket napjainkban.

A felmérésből kiderült, hogy a szülők több mint 50%-a szigor helyett az alku híve, ha például a kicsiket rá kell venni arra, hogy tegyék le az okostelefont a kezükből. Ez a leggyakrabban úgy zajlik, hogy egy közösen megbeszélt időintervallumig még hagyják játszani a gyermeket, azután viszont már mással kell foglalkoznia.

Érdekesség, hogy a szülők tíz százalékánál nem működik semmilyen alku, ők egyszerűen elveszik az okoskütyüket. Ugyanakkor a sokévnyi tapasztalattal rendelkező nagyszülők mindössze egy-két százaléka választja ezt a megoldást.

Hogy a játék mellett a tanulásra is minőségi idő jusson, a szülők és a nagymamák közel 60 százaléka leül a csemetével és kikérdezi a leckét, az apukák 30 százaléka viszont szívesebben alkalmazza a jutalmazási rendszert a tanulás motiválására.

Ha probléma adódik, az anyukák az internet, a nagyszülők, a rokonok és az ismerősök véleményét is kikérik, velük szemben az apukák 40 százaléka előbb az internethez fordul, mielőtt a nagymamákat és a nagypapákat keresné.

(Család.hu)