2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Darulestől a könyvfesztiválig - hétvégi programajánló

Az ősz legszebb és legmozgalmasabb (hosszú) hétvégéje áll előttünk: az előrejelzés szerint nagyszerű idő lesz, ráadásul rengeteg program várja az otthonukból kimozduló családokat. Lesz séta a Föld védelmének témája köré szervezve, darules, irodalmi fesztivál és hangszerbemutató - néhányat kiemelve a számtalan esemény közül.

Tizedik alkalommal rendezik meg a Közép- és Kelet-Európa legnagyobb vasútmodell kiállítását, a TEMOFESZT-et, vagyis a Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztivált. A Vasúttörténeti parkban szombattól hétfő estig látogatható a program, ami a szakmaiságot ötvözi a szórakoztatással. A terepasztalok, a távirányítású és RC járművek, LEGO-ból felépített mozgó világok - természetesen szintén kötött pályás közlekedéssel - , jó idő esetén “tankcsata” várja az érdeklődőket. Akik a modellek mellett a virtuális világban is szeretnének a vonatokkal foglalkozni, azok több számítógépes programot is kipróbálhatnak.

Szombaton két órától a Halloweenre készülve a második kerületben Geli Családi Töklámpás Fesztivált rendeznek (Kővári út 1-7). Négy órán keresztül lehet faragni a figurákat, majd közönségszavazáson választják ki a legjobban sikerült alkotásokat.

A Magyar Nemzeti Múzeumban szombaton két órától “Kőkorszaki szakik a Kárpát-medencéből” címmel pattintott eszközkészítési bemutatót rendeznek. Az eseményen mindenki megtapasztalhatja, hogyan készítette az ősember kőeszközeit, mennyi ideig dolgozott ezeken az eszközökön, egyáltalán milyen köveket lehet felhasználni eszközkészítésre. A programra előre kell regisztrálni.

Jó idő esetén mindenképpen érdemes felkerekedni, és útra kelni a Sas-hegyi Látogatóközpontba, ahol a Földünkért Világnap alkalmából vasárnap tíz és este hat óra között hatvan perces vezetett sétákat és beszélgetéseket tartanak. A nap fő üzenete, hogy mit tehetünk mi, hétköznapi emberek a Földért, és rajta keresztül saját és utódaink jövőjéért. A sétán és a központban tippeket adnak ahhoz, hogyan is valósíthatók meg napjaink átdigitalizált világában a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság főbb szempontjai minden egyes ember életében.

Vasárnapig tart a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. A felnőtteknek szóló programok mellett a kicsiktől a kamaszokig különböző ifjúsági és gyermekprogramokat is szerveznek a patinás helyszínen. Az események fókuszában a végtelen univerzum, a magyar történelem és a tabu áll. Vasárnap 11 órától a 3-6 év közöttieknek készült Első könyvem az univerzumról című mű atyja, Farkas Róbert egy csillagásszal, Nyerges Gyulával tart előadást kicsiknek “Mi látható az esti égen” címmel. Két órától a kiskamaszokhoz és szüleikhez szól Ruff Orsolya moderálásában Balázsy Panna, Fiala Borcsa, Kertész Erzsi, és Varga Bálint beszélgetése. Hétfőn 11 órától az Aegon-díj rendhagyó irodalomóráján Németh Gábor “Egy mormota nyara” című könyvéről tart foglalkozást a pécsi Szent Mór Iskolaközpont tanára, Szakács Emília. Fél négytől meséken keresztül avatja be a magyar történelembe az ifjakat Benedek László. A Samu és Dani kalandjaiban egy Amerikában élő testvérpár időutazik az ősmagyarok földjére, ahol megismerkednek Hunorral és Magorral, majd a különböző történelmi korok közt ugrálva a teljes magyar történelemmel, és még változtatni is megpróbálnak rajta. Szintén a hét első napján lesz bábelőadás A kuflik és a nagy eső címmel Páder Petra és Kis-Várady Juli előadásában, a kisebbeknek a fesztiválon sok más mellett szereznek még sakk és jógafoglalkozást is.

Vasárnap ismét Cifra Palota költözik a Müpába. Tíz órától kora délutánig a színpadon zene, tánc- és meseelőadások lesznek, miközben az előcsarnok többi pontján zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok várják a fiatalokat - belépődíj a hagyományoknak megfelelően most sincs. Egy nappal korábban, szombaton 11 órától a Magyar népi hangszerek sorozatban a cimbalommal ismerkedhetnek meg a zeneszertő ifjak a műsorvezető Farkas Zoltán „Batyu”, illetve Balogh Kálmán és barátai segítségével.

Aki nem csupán szellemi, hanem testi feltöltődésre is használná a hosszú hétvégét, annak érdemes ellátogatnia szombaton Jászalsószentgyörgyre, ahol immár második alkalommal rendezik meg a Töltött Káposzta Fesztivált. A nevezett 24 csapat már reggel hét órakor elkezdi a hagyományos magyar étel készítését, amihez mindenkinek három kilogramm sertés darált hús, ugyanennyi szálas káposzta és egy fej haraszt áll a rendelkezésére. A főnyeremény egy 30 kilós bárány. Balatonfenyves-Imremajorban ötödik alkalommal rendezik meg a hétvége első napján a Nagybereki Töpörtyű fesztivál és töpörtyűsütő versenyt. A töpörtyűkészítés mellett lesz paprikaevő- és betyár cím verseny, muzsika és más kulturális programok.

Pécsbányán 20-án Gesztenye Liget Fesztivált tartanak. A gesztenye szezon közeledtével rendezett eseményen reggeltől estig sok más mellett általános iskolai bemutató, Szilas Miklós gyermekműsora, Lenthár Balázs koncertje, a Nefelejcs Bábszínház Kip-Kop bábelőadása, alkotófoglalkozások, lampion készítés, állatsimogató, sörös rekesz mászás, szénabála labirintus és persze sült gesztenye árusítás és gesztenyés túrák várják az érdeklődőket.

Szegeden a Fehér-tónál Őszi darulesre invitálnak minden érdeklődőt szombaton délután három órától (a Tisza-völgyi Bemutatóháznál, az E5 főút 158-as km-szelvénynél). A látogatók a Tisza-völgyi bemutatóház megtekintése után a tórendszer ideális pontján bevárják a darvak esti behúzását. A szervezők reményei szerint madarak tízezrei húznak el a résztvevők feje fölött. Aki most hétvégén lemarad a látványosságról, jövő héten bepótolhatja az élményt, mivel akkor is megszervezik a madárlest a Fehér-tónál.

(Család.hu)