2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Konferencia a még meg nem született gyermekekért

Bővülő családbarát szülészetekkel és egyetemi munkacsoportokkal is segít a kormány, valamint a Három Királylány Alapítvány abban, hogy megszülessenek a kívánt és vágyott gyermekek. Az erről szóló konferencián újabb felsőoktatási intézmények csatlakoztak a mozgalomhoz.

Újabb egyetemek csatlakoztak a Három Királylány Alapítvány Családbarát Egyetem munkacsoportjához. A Mozgalom a családok megszületéséért című konferencián a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudomány Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem írt alá együttműködési megállapodást a Kopp Mária pszichológus nevéhez köthető mozgalommal.

Családcentrikus magyarok

A Magyar Tudományos Akadémián tartott eseményen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: olyan polgári kezdeményezésről van szó, amely valódi ügy mellé áll, és Kopp Mária örökségét viszi tovább. Az a cél, hogy a vágyott, kívánt, tervezett gyermekek megszülessenek.

Mint mondta, kutatások igazolják, hogy Magyarországon hagyományosan családszerető, családcentrikus emberek élnek. Ezt bizonyítja az is, hogy a mai fiatalok a legmegbízhatóbb információforrásként szüleiket jelölik meg. Tehát nem az internetet, vagy a barátokat. Ez is jelzi, milyen bizalom van gyermek és szülő között. A kiindulási pont tehát jó – mondta, és a folytatás is biztató, hiszen a fiatalok is családban képzelik el a jövőjüket, házasságban szeretnének élni, gyermekeket szeretnének nevelni.

Össze kell hangolni a vágyat a valósággal

Személyes példaként elmondta, hogy 10 éves kislánya fő jövőképe, hogy 10 gyermekes anyuka szeretne lenni. Mint mondta, természetesen nem egy kisgyermek szándékára kell alapozni, de tény, hogy a szülőkorban lévő fiatalok is több gyermeket terveznek, mint amennyi végül megszületik a családban. Kijelenthető, hogy a vágyak és a valóság között van különbség.

Segítő kormányzat

A kormánynak az akadályra kell koncentrálnia, azon kell átsegíteni a családokat. Van, amibe nem tud beavatkozni, de amiben lehetősége van, segít. A nyugati világban tapasztalható jelenség, hogy a gyermekvállalás ideje kitolódik. Pedig, aki idősebben vállal gyermeket, kockáztatja a meddőségi problémákat, és azt, hogy nem marad ideje több gyermekre. Kijelentette: Magyarországon ez a folyamat lelassult.

A kormány komoly, családokat támogató adórendszert vezetett be, ha valaki gyermekeket nevel, kevesebb szja-t fizet. Egy átlagos jövedelemmel rendelkező, három gyermeket nevelő házaspár egyáltalán nem fizet személyi jövedelemadót. A családi adókedvezmény mértéke tavaly 300 milliárd forint volt, egy család átlagosan 262 ezer forintot spórolhatott meg. A házasságot kötő párokat érinti egy másik kedvezmény is, ezt tavaly 160 ezer ember, vagyis 80 ezer pár igényelte.

Kiemelte a diákhitelt is. Mint mondta, azoknál a házaspároknál, akik gyermeket vállalnak, az édesanya diákhitelét megfelezik, vagy elengedik. Tovább sorolva a kedvezményeket megemlítette, hogy a diplomás vagy hallgatói gyed időtartama megduplázódott.

Bővül a családbarát szülészetek száma

Beszélt arról is, hogy a családbarát szülészet pályázat lezárult, a 8 milliárd forint keretösszeg szétosztásáról november 10-éig születik döntés. Megjegyezte: 59 intézmény, 65 szülészet, és 19 perinatális centrum jelentkezett. Az eseményen bemutatkoztak a Családbarát Kórház program és a Családbarát Kórházi Osztály idei díjazottjai: a Szent János Kórház gyermekosztálya, a Gróf Tisza István Kórház, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórház, a Szent Lázár Megyei Kórház, a Karolina Kórház- Rendelőintézet, az Orosház Kórház, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kórház.

Szülessenek meg a kívánt gyermekek

Engler Ágnes, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány alelnöke elmondta: a szervezet célja, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, akár az egyetemi évek alatt. Elmondta: fontos, hogy az intézmények minél korábban kezdjenek foglalkozni a családi életre nevelésről, akár már az óvodában is, és ezt a témakört a pedagógusok is megismerjék.

Elmondta, hogy a családbarát egyetem rugalmas vizsgarenddel, bérlakástámogatással, óvoda, bölcsőde fenntartásával támogatja a hallgatókat. A most csatlakozó egyetemek Párkapcsolati szabadegyetem, Párkapcsolat és gyermekvállalás a családi életre nevelésben, Családi életre nevelés, Boldogságkeresés útja című kurzusokat indítanak. Az intézmények ugyanis az oktatás, képzés és kutatás köré képzelik el a felsőoktatási családbaráthálózatot.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)