Egészségügyi roadshowt indított el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Elindult az Állami Egészségügyi Ellátó Központ „Zöld recept – A mozgás gyógyszer” elnevezésű egészségfejlesztő roadshowja, melynek célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szívinfarktus és a stroke kockázataira, a lehetséges megelőzési formákra.

A szív-és érrendszeri megbetegedések kockázataira, a betegségek megelőzhetőségére, a szűrések jelentőségére és a terápiahűség fontosságára hívja fel a figyelmet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Zöld recept - A mozgás gyógyszer ősszel induló kampányával.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján évente megközelítőleg 17,5 millió ember veszíti életét szív-és érrendszeri megbetegedésekben. Hazánkban évente 30.000-en kapnak szívinfarktust, 7.000 lábat amputálnak és 15 percenként kerül valaki kórházba stroke miatt. A magyar kormány ezért kiemelt népegészségügyi kérdésként kezeli az effajta megbetegedéseket, és fontosnak tartja felhívni a figyelmet a prevencióra – a mozgásra, valamint a rendszeres szűrővizsgálatokra a roadshow keretein belül.

A „Zöld recept - A mozgás gyógyszer” eseménysorozat első állomása Budapest. A megnyitó ünnepélyes sajtótájékoztatóján, melyhez a BudaPart-Kopaszi gát biztosította a helyszínt, Dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta, hogy a népegészségügyi programok fő célja az egészségben eltöltött évek számának növelése. A kormány számos kampányában hangsúlyozza a megelőzés fontosságát, úgy, mint a dohányzásról való leszokás segítését, a transzzsír-csökkentést, vagy a só mennyiségének csökkentését célzó kommunikációt már az iskolákban. „A legfontosabb a prevenció, hogy mindenki a lehető legtöbbet megtegye a saját egészségéért.”- emelte ki a Főigazgató.

Dr. Andréka Péter Phd., a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésével kapcsolatban kiemelkedő szerepe van az edukációnak. Meggyőződése, hogy a megelőzés kulcsa az egészséges életmódra való nevelésben van, amit már gyerekkorban, otthon el kell kezdeni.

Dr. Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet megbízott főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon minden 4. ember élete során egyszer átesik stroke-on. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a rizikófaktorokat csökkentsük az egészséges életmóddal, és megelőzzük a betegséget, valamit ismerjük fel a tüneteket, hogy időben megérkezhessen a segítség.

Dr. Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója szerint a „zöld recepttel” sokat lehet segíteni, azaz olyan mozgásformák bemutatásával, amiket a mindennapokban bárki könnyen meg tud valósítani. Kiemelte, hogy mindössze heti 150 perc közepes intenzitású mozgás elég lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésre.

Dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, főgyógyszerésze a terápiahűséget hangsúlyozta. Tapasztalata szerint ugyanis a gyógyszerek eredményessége sokszor azért szenved csorbát, mert a betegek nem tartják be az orvos által előírt alkalmazásukat. Ezért felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszeres kezeléseknél a legfontosabb, hogy az orvos utasítása alapján megfelelő módon, dózisban és időben szedjük be a pirulákat.

A vizsgálatok fontossága mellett a hírességek is kampányolnak. A sajtóesemény alatt Szabó Győző színművészen a helyszínen elhelyezett szűrőbuszban szív- és érrendszeri rizikószűrést végeztek, amivel felhívták a figyelmet arra, hogy a 45 év fölötti korosztály számára a legfontosabb a rendszeres állapotfelmérés.

A kampány október 13 és 17. között öt helyszínen lesz elérhető, amiből három vidéki városban (Balatonfüreden, Dunaújvárosban és Szegeden) szűrővizsgálatokat is végeznek és egészségfejlesztési tanácsadást nyújtanak. A szűrőbuszban a roadshow látogatóinak lehetőségük lesz ingyenes szív- és érrendszeri rizikószűrésre, illetve részt vehetnek dietetikai és dohányzás leszokás tanácsadáson. A program keretében a vidéki helyszíneken a mozgás jelentőségét híres sportolók is népszerűsítik, akik több mozgásformát mutatnak majd be, amit a résztvevők is kipróbálhatnak.

A rendezvény további helyszínei és időpontjai:

· Balatonfüred, 2018. október 14.

· Dunaújváros, 2018. október 15.

· Szeged, 2018. október 16.

· Budapest, 2018. október 17.

(csalad.hu)