2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

A mellrák ellen az egyetlen fegyver a minél korábbi diagnózis

Október a mellrákellenes hónap, ilyenkor van a legtöbb megmozdulás, melyekkel a szűrésekre és a magunkra figyelésre hívják fel a figyelmet. A mellrák nem megelőzhető betegség - az időben való diagnózis az egyetlen fegyver, ami a kezünkben van - emlékeztetett Az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület.

A mellrák előfordulása gyakori, évente közel 8500 új megbetegedés fordul elő hazánkban, közülük 900 nő 45 évesnél, a szűrendő korosztálynál fiatalabb.

Október 13. az áttétes mellrák nemzetközi napja. Ez a nap azért fontos, mert a betegek közel 10 %-ának már az első diagnóziskor áttéte van, vagyis IV. stádiumban fedezik fel a betegséget. Később kb. 25-30%-nál alakul ki áttét vagy újul ki az alapbetegség.

Az áttétes mellrák nem gyógyítható, de a célzott terápiáknak köszönhetően ezzel a betegséggel akár évtizedekig is lehet élni. Az áttéttel élő nőknek életük végéig gyógyszeres kezelést kell kapniuk, hogy krónikus állapotként kordában lehessen tartani a betegséget.

"Ezeknek a nőknek nem fog véget érni a kezelésük - és bár legtöbbször jól néznek ki, mégis nagyon betegek. Sokat kell pihenniük és nehezen szedik össze magukat, mert a terápiák, amiken keresztül mennek, megterhelőek. Kiszámíthatatlan, hogy mennyi erejük van éppen, ezért rugalmasan kell a terveiket kialakítaniuk. Az egészségeseknek nehéz megérteni ezt az élethelyzetet, de nagyon fontos, hogy figyeljünk rájuk. Hiszen, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen idei hívómondatát megidézve: Minden Nő Számít!" - fogalmazott Báródi Edit, Az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület titkára, emlőrákban érintett aktivista.

(MTI)