2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Mátyás király kamerája – pályázat középiskolásoknak

Milyen lehetett egy reggeli Mátyás udvarában? Hogyan buzdította a fekete sereget a fiatal uralkodó? Miről beszélne Mathias Rex, ha egy gimnazista akkoriban meginterjúvolhatta volna? A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, valamint az OTP Fáy András Alapítványa arra buzdítja a középiskolásokat, hogy fogjanak egy telefont vagy egy kamerát, és készítsenek 3 perces videót Mátyás királyról.

A verseny kiemelt célja, hogy a középiskolások közelebb kerüljenek Mátyás királyhoz és a reneszánszhoz, valamint hogy a témában közös gondolkodásra hívja a diákokat és tanáraikat.

A pályázatra 3 fős csapatokban és egy kísérőtanár részvételével lehet jelentkezni. A versenyen olyan magyarországi vagy határon túli középiskolás diákok vehetnek részt, akik elmúltak 14 évesek, de a pályázat beküldésének napján még nem töltötték be 19. életévüket.

Klasszikus, dokumentum, akció, geg, interjú, portré, animáció – a zsűri szabad kezet ad az alkotóknak, csupán két megkötése van: a film ne legyen hosszabb 3 percnél, és tartalmazzon érdemi információkat. Minél egyedibb, informatívabb és ötletesebb, annál több pontot ér.

A két részből álló verseny első fordulójában a zsűri pontozza a beérkezett videókat, és kiválasztja azt a tíz csapatot, amely továbbjut a második fordulóba.

A Magyar Tudományos Akadémia Székházában megrendezendő döntőn levetítik a tíz legjobbnak ítélt filmet, a kiválasztott csapatok pedig rövid prezentáció keretében mutathatják be témaválasztásuk okait, filmkészítési technikájukat. A prezentációkat a szakmai zsűri ugyancsak pontozza, így a két pontszámból alakul ki a végleges eredmény. A három legjobb csapat értékes nyereményekben részesül, de díjazzák a Facebook-közönségszavazás győztesét is.

A versenyre 2018. november 5-ig lehet jelentkezni a matyaskiraly.btk.mta.hu oldalon.

A zsűri tagjai:

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, a verseny védnöke

E. Kovács Péter történész (MTA BTK TTI)

Horváth Richárd történész (MTA BTK TTI)

Pálosfalvi Tamás történész (MTA BTK TTI)

Szaszkó Elek, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanára, történész

Borsody István filmrendező, szerkesztő (RTL Klub)

Velancsics Béla, az MTA Kommunikációs Főosztályának munkatársa

Haga Ferenc, az OTP Fáy András Alapítvány képviselője

A verseny díjai

A három legjobb csapat tagjai és kísérőtanárai eltölthetnek egy hétvégét a Hotel Kapitányban, ahol történelmi lovasjáték, főúri lakoma, várlátogatás, a kocsi- és fegyvermúzeum megtekintése vár rájuk.

A legjobb csapat tagjai egy-egy SYMA X5HC 2MP HD kamerás, lebegési funkcióval rendelkező drónt vihetnek haza.

A második legjobb csapat tagjai Sony MDR-ZX610 AP fejhallgatót nyernek.

A tíz döntős csapat tagjai egy Honfoglaló társasjátékkal is gazdagodnak.

A közönség kedvenc videójának készítői egy-egy JBL GO2 hordozható bluetooth hangszórót vihetnek haza.

További információk a vetélkedő honlapján.