2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Idősekért végzett életpályát jutalmaztak

A Pesti Vigadóban adták át az idősekért végzett munkáért járó díjakat. Az Idősekért Díjat hatan kapták meg, és szintén hat új Idősbarát Önkormányzat lett.

Ünnepélyes keretek között, a Pesti Vigadóban adták át az Idősekért Díjat és az Idősbarát Önkormányzat Díjat.

Fel kell készíteni a fiatalokat az útra

Az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében úgy fogalmazott: egy nemzet csak akkor lehet erős, ha odafigyel a társadalom minden rétegére, minden korcsoportjára. Kásler Miklós azonban hozzátette: nap mint nap hangoztatjuk, hogy nemzetünk jövőjét a mai fiatalok, a következő generációk jelentik. Ennek az állításnak sok ugyan az igazságtartalma; lehet, hogy a jövő a fiataloké, de ezeket a fiatalokat fel is kell készíteni az előttük álló útra. És ki más lenne alkalmasabb erre a felkészítésre, mint azok az idősebb honfitársaink, akik mögött egy egész élet tapasztalata, tudása áll - fogalmazott.

Hálásnak kell lennie a társadalomnak

A résztvevőkhöz szólva kijelentette: Önök mondják el gyermekeiknek, unokáiknak, hogyan is működik a világ, mi az, amit egy élet alatt megtanultak, megtapasztaltak. Önök készítik fel őket nemzetünk, hagyományaink, kultúránk, múltunk, értékeink, hitünk tiszteletére, elfogadására. Önök örökítik tovább azt a nemzeti identitást, amely megkülönböztet minket a Föld többi népétől, amitől magyarok vagyunk. Önök mutatják meg, hogy milyen az igazi szeretet, akár embertársaink, akár a Jóisten irányába. Úgy fogalmazott: a társadalomnak ezért az áldásos tevékenységükért hálásnak kell lennie.

Emlékeztetett: 2018 a családok éve, a családnak ugyanúgy része a nagyszülő is. Ha a családot egy testhez hasonlítjuk, akkor a szülő az agy, a gyermekek a végtagok, a nagyszülő pedig a szív. Ha azt akarjuk, hogy a család – és ezáltal az egész magyar nemzet – egészséges legyen, a lehető legkörültekintőbben kell odafigyelnünk a szívre. Mert igaz, hogy az agy irányít, és a végtagok visznek előre, de a testet akkor is a szív hajtja.

Esküvő 100 fölött, maratonrekord 60-on túl

Novák Katalin követendő példákkal kezdte beszédét. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: a napokban látott egy hírt arról, hogy egy 103 éves férfi feleségül vette 101 éves szerelmét. A 97 éves Keleti Ágnes tornászt nem lehet lebeszélni a spárgázásról, Novák Katalin édesanyja pedig saját félmaratonrekordját döntötte meg 67. születésnapján.

Úgy folytatta: akik itt vannak az ünnepségen, mindannyian a kötelező feladatokon túl is sokat tesznek, dolgoznak idős társaikért, vagy olyan települést vezetnek, ahol külön odafigyelnek az idősekre. Mint mondta, jó, ha a kormányzati intézkedések segítik az időseket, de az igazán meghatározó a szűk és tágabb környezet hozzáállása.

Kijelentette: amikor családbarát országról beszélünk, akkor nem csak a kisgyermekesekre kell gondolni, hanem azokra is, akik idős, beteg hozzátartozójukról gondoskodnak. De azokról az idősekről sem szabad megfeledkezni, akik segítik kortársaikat. Az a cél – mondta -, hogy Magyarország olyan ország legyen, ahol egymást segítve élnek az emberek. Beszélt arról is, hogy idén másodszor lesz nyugdíjprémium. Akár 18 ezer forintot is kaphat novemberben az a 2,5 millió ember, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül.

Kutató, szociális intézmény vezetője is a díjazottak között

A díjakat Kásler Miklós miniszter, Novák Katalin államtitkár, Simon Attila helyettes államtitkár, valamint Pogácsás Tibor államtitkár adta át.

Az Idősekért Díj családügyi terület díjazottja Beszterczey András, a Magyar Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda intézményvezetője, Hámori József biológus professzor, az idegrendszer kutatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa, illetve Kusovszky Imréné, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nyugdíjas Bizottságának elnöke, az Idősek Tanácsának tagja.

A szociális területen végzett munkájáért Fábián Istvánné, a Nógrád Megyei Ezüstfenyő Idősek Otthonának vezető ápolója, igazgatóhelyettese, Szaszkóné Váradi Marianna, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dr. Csiba László Integrált Szociális Intézmény Edelényi Otthonának vezető ápolója, valamint Vasné Csányi Erika a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonának általános igazgatóhelyettese vehette át.

A hat új Idősbarát Önkormányzat díjakat pedig Biri Község Önkormányzata, Cegléd Város Önkormányzata, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, Hajdúnánás Városi Önkormányzata, Szarvas Város Önkormányzata és Székesfehérvár Önkormányzata vehette át.

(Család.hu, Fotók: Család.hu)