2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Ez derék dolog! – felmérés a derékfájásról

A derékfájástól szenvedők 70 százaléka együtt él a fájdalommal, ahelyett, hogy orvoshoz vagy gyógytornászhoz fordulna – derült ki az Országos Gerincvédő Egyesület felméréséből. Sokan inkább kipihennék a hátfájást, pedig ilyenkor egészségesebb átmozgatni az izmokat – mondta az InfoRádiónak Almásy Csilla gerincterapeuta, gyógytornász.

A felméréssel azt igyekeztek vizsgálni, hogy a derékfájás mennyire befolyásolja az emberek mindennapi életet, illetve mit tesznek a megelőzés, a kezelés érdekében – mondta el a szakértő. Almásy Csilla szerint az emberek inkább a passzív megoldás hívei, és főként masszázsra járnak, illetve kenőccsel, gyógyszerrel kezelik a fájdalmat. A válaszadók kis százaléka vesz igénye gyógyító szakembert, egyesek pedig otthon maradnak és pihennek.

Bár korábban ez utóbbit javasolták az egészségügyben, ez valójában nem hogy nem javít, de egyenesen ronthat a beteg állapotán. Mozgásszervi problémák ugyanis a döntő esetekben az ízületek körüli lágy részekben kialakuló diszfunkció, keringési gondok miatt jönnek létre, ha pedig lefekszünk, akkor ezek csak súlyosbodnak.

Megoldás lehet, hogy az illető éljen aktív életmódot, nagy terhelésnek azonban ne tegye ki magát. Vannak gyakorlatok, melyek nagy mértékben segítik a javulást – emelte ki a gyógytornász.

A válaszadók 70 százaléka együtt él a fájdalommal, legtöbbjük több éve jelentkeztek a derékproblémák. Bizonyos fájdalmak esetében ritkán fordulnak az emberek szakemberhez, hiszen elkönyvelik, hogy a korral jár, vagy az ülőmunkának köszönhető.

(infostart.hu)