2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Napos hétvége sok fesztivállal - programajánló

A kellemesen naposnak ígérkező első októberi hétvégén országszerte számtalan fesztivállal csábítják a szabadba az embereket. Lesz tókerülő kerékpározás, erdőjárás, halas sütés-főzés, koncert, és sok állati programot is szerveznek Assisi Szent Ferenc napjának apropóján.

Újra megnyitott a Hagyományok Háza a felújított Budai Vigadóban. A visszaköltözés örömére egészen vasárnap estig folyamatosan programokat szerveznek a patinás épületben. A hétvége minden napján reggel tíz és este hat óra között kipróbálhatók a Hagyományok Háza tanfolyamai, a bőrműves, kosárfonó, szövő és játszó műhely foglalkozásai. Például ez utóbbiban szombat délután a kisebbeknek is remek mulatságot nyújtó könyvműhelyben a papírmerítés mesterségét tanulmányozhatják testközelből az érdeklődők. Ezen kívül sok más mellett a nemezelés, a népi ékszerkészítés és a hagyományos bőrművesség próbálható ki - a tanfolyami bemutatókon a részvétel ingyenes, azonban internetes regisztrációhoz kötött.

Szombaton 11 órától a Határon túli hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválja keretében a Nagyvárad Táncegyüttes VanMese című produkcióját mutatja be, amiben a hagyományos gyermekdalok és játékok jól megférnek a számítógépes nyelvezettel, a körülöttünk lévő modern világ elemeivel. Szintén a hétvége első napján déltől egészen négy óráig a Játék–hagyomány sorozatban Sevella Zsuzsanna Tudja Isten, kinek subát, kinek gubát című játékgyűjteményt próbálhatják ki az érdeklődök.

Délután kettőtől bottal, seprűvel, üveggel, kendővel rophatják az óvodásoktól a játékos felnőttekig a Kanásztánctól a sudridromig programon. Vasárnap 11 órától a Pöttöm Palkót táncolja el a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az előadás után kézműves foglalkozásokkal várják a családokat.

A hétvégén megér egy rövid külföldi kiruccanást a felvidéki Gömörpéterfalán tartandó Népi Ízek Ünnepe. Aki vállalkozik az utazásra, annak korán kell kelnie, hiszen a nyolc órai kapunyitás után fél kilenckor már a Zabodára vezetnek gyalogtúrát. 11 órától a sütés-főzés mellett folyamatos programok zajlanak a színpadon, illetve az Aradi vértanúk emléke és Wass Albert munkássága előtt tisztelegve a jelenlévők közösen 13 almafát ültetnek el a Völgyben.

Az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napjának alkalmából ezen a héten ismét megrendezi az Állatszeretet fesztiválját a Fővárosi Állat- és Növénykert. A délelőtt tíz órakor kezdődő programok között a park munkatársai bemutatják állatmentő tevékenységüket, és természetesen a megmentett állatok közül is jónéhányat. A Gazdiképzőben a felelős állattartásról hallhatnak a leendő és akár már gyakorló állattartók, de szól lesz arról is, hogyan lehet valaki ifjú természetőr a város közepén. Az egymást érő programokon megtanulhatják az érdeklődök az ültetés és újrahasznosítás fogásait, a játékos kézműves foglalkozásokon sok más mellett fajátékokat készíthetnek a családok. Minden nap 12 órától és fél négytől állatbemutató, illetve folyamatosan állatsimogató is lesz. A vasárnap estig tartó programokon teleszkópos madármegfigyelésre, rovarok és bogarak mikroszkópos vizsgálatára, mag- és termésképek készítésére várják a látogatókat.

Állati programok lesznek a hétvégén máshol is. Szombaton a budapesti Hősök terén gyertyát gyújtanak a megkínzott és hontalan állatokért, a Rex Állatszigeten egész nap zenés, mesés, játékos programok lesznek természetesen sok mentett és családba született négylábú jelenlétében, a Siófoki Állatvédő Alapítvány sétáltató és örökbefogadó napot tart, a balatonszentgyörgyi Csillagvárban szakvezetéses állatudvari séta, ló-, szamár- és kecskesimogató is lesz.

Még van esély a napfényes, tíz Celsius-fok körüli kirándulásokra, ezért érdemes ellátogatni a Somogy megyei Kaszó községbe, ahol szombaton az erdőben családi napot tartanak. Tíz órától erdész kíséretében lehet kisvasúton megismerni a hely különlegességeit, két órától ingyenesen látogatható a Trófeaszemle, ahol a kicsiket kézműves foglalkozásokkal várják.

Szintén a hétvége első napján a Kaposvár melletti Desada tóhoz is a családokat hívják. Délután két órától lesz sétahajókázás az ország leghosszabb mesterséges taván, közös kerékpározás, és a Fekete István Látogatóközpont bejárása.

Bár a Balaton vize már nem vonzza fürdőzésre a legelszántabb turistákat sem, vizuális és gasztronómiai élményt így ősszel is kínál a tó, és annak legnagyobb városa, Siófok. Ezen a héten rendezik meg a Halfesztivált, ahol a Halkorzón a legkülönbözőbb módon elkészített halas ételeket kóstolhatják meg a látogatók. Kapható lesz például a “nyurgambócz” (nyurgaponty pástétommal töltött, haltej sodóval leöntött gombóc), vagy akár tortillaba csavart, hamburgerzsömlébe helyezett, zöldségágyon fekvő, töpörtyűvé sütött, krumplival könnyített különlegesség. Természetesen lesznek halak főve is, bográcsok tucatjaiban gőzölög majd a különböző módon (préselve és egészben) elkészített halászlé. Idén sem marad el a hagyományos véradás, a nagyszínpadon pedig szombaton többek között fellép a Katáng és a Balkan Fanatik. Vasárnap fél négytől a Csicseri és Borsó Zenekar adja elő gyermekműsorát, kora este a Mary PopKids muzsikál.

A tó másik oldalán, Keszthelyen a hétvégén ismét Gesztenye Fesztivált rendeznek a Kertvárosban a Hévízi úton. A kicsiknek és nagyoknak hirdetett receptverseny mellett lesz rajzverseny, szakmai előadás, gesztenye oltvány vásár és gesztenyegyűjtés a kalandpályán. Természetesen sok gesztenyés finomság is megkóstolható. Közben zenés-táncos előadásokkal is szórakoztatják a bámészkodókat, például szombaton tíz órától a keszthelyi Nagyváthy Néptánc együttes nyitja meg a programot, kora délután fellép az Amazon Bloom, vasárnap tíz órától láb billiárd bajnokságot rendeznek, majd bemutatják a madárijesztő verseny díjnyertes alkotásait.

(Család.hu)