2019-02-22 15:00:00 Rád hagyományozom

Megújult egy újabb óvoda Beregszászon

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében mintegy húszmillió forintnyi összegből felújított beregszászi 6. sz. Horváth Anna Általános Iskola óvodai részlegét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

Az államtitkár a mintegy húszmillió forintnyi összegből felújított óvodai részleg átadásakor elmondta, hogy a kárpátaljai óvodák fejlesztésére a magyar kormány összesen 4,6 milliárd forintot fordít, amiből 30 új óvoda épül, és 100 intézmény újul meg. Közölte, 39 felújított óvodát már átadtak, és további 10 vár átadásra az ukrajnai megyében.

A cél az, hogy minden magyar gyermek, sőt a vegyes házasságokban született gyermekek is jól felszerelt, minőségi magyar óvodába járjanak, hiszen a mai Kárpátalja területén 1100 éve élnek magyarok, együtt más nemzetiségekkel - fejtette ki, megjegyezve: a magyar kormány az óvodafejlesztési programmal el szeretné érni, hogy a Kárpát-medencében a jelenlegi 48 ezerről 60 ezerre nőjön a magyar óvodába járó gyermekek száma.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak az óvodafejlesztési program keretében Kárpátaljának nyújtott támogatásért. Hangsúlyozta, a programnak köszönhetően olyan kárpátaljai településeken nyílnak a közeljövőben magyar óvodák, ahol már megtörtént a nyelvváltás, ám a magyar gyökerekkel rendelkező családok szeretnék, ha a gyermekeik megtanulnák őseik nyelvét. Ugyancsak megköszönte a Tanítók Háza felújításához nyújtott támogatást, amelynek köszönhetően immár megfelelő körülmények között dolgozhatnak a Kárpátalja Megyei Pedagógus Továbbképző intézet magyar és más nemzetiségi részlegének munkatársai.

(MTI, Fotó: Nemes János/MTI)