2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Korlátoznák az energiaital-értékesítést Angliában

Az alkoholhoz hasonló szigorral árusíthatnak majd csak energiaitalokat Angliában, ha a kormány betartja ígéretét. Az ok, hogy a koffeint és más élénkítő anyagokat tartalmazó italok fogyasztása nem tesz jót a fiataloknak.

A dietetikusok jelentős része szerint táplálkozási szempontból nem értékelhetők az energiaitalok. Egyszerűen azért, mert a bennük található anyagok alapján nem tekinthetők értékes, kiegyensúlyozott tápláléknak. Ráadásul több olyan hatást tulajdonítanak nekik, amelyek kifejezetten azt mutatják, hogy fogyasztásuk nem javítja az emberek egészségét.

A londoni kormányzat most azt tervezi, betiltja ezen portékák értékesítését a 16 vagy 18 év alatti emberek számára Angliában. Vagyis hasonlóan az alkoholos tartalmú italokhoz, ezekhez sem férnének hozzá a legfiatalabbak. A kutatások szerint Európán belül az Egyesült Királyságban isszák leginkább a fiatalok ezt a levet, vagyis a tiltás komolyan megváltoztatná ezen termék forgalmát, sok ifjoncot érintene.

A probléma többrétű. Az italok gyártói általában nagyobb szellemi és fizikai éberséget, teherbíró képességet ígérnek a fogyasztóknak. Az ezekben található anyagok azonban a fiatalok számára nem feltétlenül egészségesek, hosszabb távon és nagyobb mennyiségben fogyasztva pedig kifejezetten káros mellékhatásai lehetnek. A legtöbb ilyen termék jelentős arányban tartalmaz koffeint, ami élénkít és kitolja a fáradtságérzet kialakulását. A mennyiség azonban nem mindegy.

Az Angliában kapható portékák jelentős részében 80 milligramm koffein van, ami nagyjából két kávéban lévő mennyiségnek felel meg. A londoni kormányzat azt tervezi, literenként 150 milligrammban korlátozná a koffein maximális szintjét. Magyarországon vegyes a kép, vannak italok, amelyek már a tervezett szigetországi szint alatt vannak, de olyan is akad, amelynek pontosan 80 milligramm porciónként a koffein tartalma. A csatorna túloldalán – Magyarországgal ellentétben – még tartalmazhatnak ezen termékek például taurint, és más hatásfoknövelő anyagokat.

Theresa May a tiltást és korlátozást azzal indokolta, hogy jelentős problémát okoz az országban az elhízás. Ehhez pedig a helytelen táplálkozás, nem mellesleg pedig a jelentős mértékű energiaital fogyasztás is jelentősen hozzájárul. A túlzott koffeinbevitelnek pedig komoly egészségügyi kockázatai vannak, főleg a fiatal, fejlődő szervezetek számára.

Az Independentnek nyilatkozva Clare Thornton-Wood, a Brit Dietetikusok Társaságának szóvivője azt mondta, a túl sok koffein hányingerhez, hányáshoz, hasi görcsökhöz vezet és megemeli a vérnyomást, hosszú távon magas vérnyomást okozhat. A fiatalok kezdetben talán jobban tudnak koncentrálni, a túlfogyasztás után azonban romlik a figyelmük az iskolában. Az elhízás esélyét növeli, hogy ezen italokban nagyon sok a cukor is – hasonlóan az egyéb szénszavas üdítőitalokhoz.

A brit lapnak nyilatkozó szakemberek szerint gondot jelent az is, hogy sokan alkohollal együtt isszák ezen italokat. A magas koffeintartalom és az alkohol kombinációja erősen megterheli a szervezetet, esetenként negatív irányba befolyásolja, kiszámíthatatlanná teszi az egyén viselkedését, hosszú távon pedig a felnőtteknél is egészségügyi problémákat okozhat.

(Család.hu)