2019-02-22 15:00:00 Rád hagyományozom

3 gyermekkel nem kellene adót fizetni?

2018 a családok éve, így a gyermeket nevelő családok támogatása áll az októberi demográfiai konzultáció középpontjában. A Magyar Idők információi szerint a miniszterelnök már döntött az újabb nemzeti konzultációban szereplő kérdésekről, amelyeket hamarosan nyilvánosságra is hoz a kabinet. Várhatóan újabb jelentős családpolitikai intézkedéseket jelent be a kormány a közeljövőben.

A kabinet álláspontja szerint a gyermeket nevelő családokat kell támogatni, a népesedési gondokra nem a bevándorlás jelenti a megfelelő választ.

A lap úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök már döntött a konzultáció¬ban szereplő kérdésekről, az emberek véleményének összegzése után pedig újabb családpolitikai intézkedések várhatók, illetve bővülhetnek a már érvényben lévő támogatások, kedvezmények.

Kormányzati források szerint a gyermekvállalás ösztönzését célzó lépések között felvetődött, hogy a háromgyermekes nők életük végéig mentesek legyenek a személyijövedelemadó-fizetés alól.

A férfiak szerepét is vizsgálni fogják, ugyanis nagy arányban az ő döntésük befolyásolja a családtervezést, a gyermekvállalást. A korábbi intézkedésekkel már megvan annak lehetősége, hogy az édesapa is gyesre, gyedre mehessen. Tavaly a 140 ezer gyedigénylőből 11 ezer volt férfi.

Gyermekük születése után továbbá az édesapák öt nap szabadságot kapnak. A kormány a társadalom alapkövének a családokat tekinti, ezért szeretne minden olyan támogatást megadni, amely előrébb hozza a gyermekvállalást. (…)

A Magyar Idők úgy tudja, a nemzeti konzultáció kérdéseinek között szerepel majd a rugalmas foglalkoztatás is: ahhoz, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon, a jelenleginél több családbarát munkahelyre, a ma még alig létező rugalmas foglalkoztatásra van szükség. (…)

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy lapnak korábban adott interjúban úgy vélte: Magyarországon sokkal többet beszélünk a demográfiai kihívásokról, mint máshol Európában.

El kellett dönteni, hogy külső erőforrásokhoz nyúlunk vagy inkább megpróbáljuk mozgósítani a belső tartalékainkat. Az üzenet egyértelmű: számunkra a családunk a legfontosabb, és a magyar gyermekekben látjuk a jövőnket.

(Magyar Idők)