2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Kortalanul – konferencia az idősekről

Az idősek szerepéről, a nagyszülők családban betöltött sokrétű feladatáról tartottak konferenciát Kortalanul címmel az Idősek Világnapja alkalmából. Szó volt arról is, hogy cél, hogy azok az idősek, akik szeretnének, dolgozhassanak.

Fontos szerepük van az időseknek az új családok kialakulásában – erre a Kopp Mária gondolatra emlékeztetett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért igazgatója.

Meghatározó a nagyszülők szerepe

Fűrész Tünde az Idősek Világnapja alkalmából rendezett, Kortalanul című konferencián az intézet névadójáról elmondta: fontosnak tartotta, hogy amikor a családokról beszélünk, soha ne feledkezzünk meg az idősekről.

Megjegyezte: gyakran beszélünk mamahotelről, papabankról, ami arra utal, hogy a fiatalok átlagosan 27 évesen hagyják el a szülői házat. Régen, ekkor már többgyermekes anyák, apák voltak. Beszélt arról is, hogy amikor megszületnek a gyermekek, meghatározó számukra a nagyszülők szerepe. Egy kutatás bemutatta, hogy azok a nagyszülők, akik rendszeresen foglalkoznak az unokáikkal, a halálozásuk egyharmadával alacsonyabb, mint azoknak, akiknek erre nincs lehetőségük.

Egy 2014-es amerikai kutatás szerint azok a gyermekek, akik jó kapcsolatban vannak a nagyszüleikkel, magasabb önbizalommal, jobb empatikus készséggel rendelkeznek. Egy német kutatás pedig arra mutatott rá, hogy a fiatalok véleménye szerint a nagyszülők meghatározó szerepet töltenek be az életükben. Az emberek átlagéletkora egyre nő, az idősek egyre fiatalosabbak.

Aki tud, dolgozhat

A munka világában is meghatározó szerepük van az időseknek. Egyre több olyan program van, amely arra irányul, hogy az idősebbek tudását a fiatalok is hasznosíthassák. Aki unokázik, és másokon is segít, tovább él, és a mentális egészsége is erősebb.

A generációs együttműködést több kormányzati program is támogatja. Ezek közé sorolta a 71 család és karrierközpontot, ahol pótnagyi szolgálat működik. Az Erzsébet programban van kifejezetten olyan nyaralási lehetőség, amelyen nagyszülők vehetnek részt az unokákkal. A gimnáziumokban pedig kötelező az ifjúsági közösségi szolgált, és a nyugdíjas szövetkezetek is hiánypótló jelleggel, sikeresen működnek.

Tovább él, aki tiszteli az időseket

Orbán Balázs miniszterhelyettes szerint nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy a hosszú, boldog élet titka az idősek tiszteletével függ össze. Egy kutatócég 101 országban, 150 ezer embert kérdezett meg, és arra jutott, hogy az idősek tisztelete és a hosszú, boldog, egészségben eltöltött évek között alapvető kapcsolat van. Akik tisztelettel beszélnek és gondolnak az idősekre, átlagosan 7,5 ével tovább élnek, mint azok, akik nem.

A WHO kutatása alapján azonban a fiatalok 60 százaléka nem tiszteli az időseket. Ez azt jelenti, hogy van egy fiatalság kultusz, az idősek kikerültek a közgondolkodásból. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a többgenerációs együttélések aránya radikálisan csökken. Kulturális, gazdasági, politikai változásokat okoz viszont az, hogy az emberek életkora megkétszereződött, és a következő 100 évben ez a folyamat megismétlődik - közölte.

Az idősek aktivitásával összefüggésben megjegyezte: a nyugdíjas szociális szövetkezetek a munka vagy nyugdíj társadalmi konfliktusát oldják fel. A kormány azon dolgozik, hogy ne kelljen a nyugdíj és a foglalkoztatás között választani.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár is úgy fogalmazott: a család értékeinek visszaállítása a kormány célkitűzése. 2010-ben a kormánynak azzal kellett szembesülnie, hogy újra kell építeni a társadalmat a család és a munka alapján. Mára a születéskor várható élettartam kitolódott, a nyugdíjas időszakra két fontos elem várhat: a munka és a család. A Nők40 az egyik legsikeresebb program, több mint 250 ezren vették igénybe, és döntöttek úgy, hogy 40 év munka után unokáikat nevelik. Január elsejétől pedig nagyon kedvező adózás lehetősége mellett dolgozhatnak majd azok, akik még tudnak, akarnak, bírnak munkát vállalni.

Becsüljük meg, ami van, ne a hiányt keressük

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár szerint mindenki felelőssége, hogy a lehetőséget lássuk, ne valaminek a hiányát. Az idősügyre és a fogyatékossággal élőkre ez különösen igaz.

Példaként említett egy zimbabwei programot, ahol a fiatalok körében elterjedt a depresszió. Először pszichiátereket kerestek, a 16 milliós országban 12-t találtak. Egyetlen dolgot tehettek, ahhoz nyúltak, ami minden közösségben ott volt, a nagymamák segítségét kérték. A programot elnevezték a barátság klubjának. A nagymamák némi felkészítés után beszélgettek a fiatalokkal, így több mint 30 ezer gyermeknek segítettek.

Járóka Lívia Európai parlamenti képviselő videóüzenettel volt jelen a konferencián. Ő azt mondta, mindenkinek szüksége van arra, hogy valahol otthon érezze magát, szeressék. Ez a hely a család, ahol még a hibáikkal együtt is elfogadják egymást az emberek.

Mint mondta, az idősebb családtagokra egyre nagyobb szükség van, mégis egyre kevesebbet foglalkozunk velük - fogalmazott. Fontos meghallgatni őket, aktívan bevonni a mindennapokba. A családi élet hiánya az élethosszból is elvesz, ez tudományosan is bizonyított - mondta.

Király Nóra, a Ficsak alapítója azt hangsúlyozta, a nemzet idősödő tagjait tisztelni kell, mert e nélkül nincs megértés, összhang, és nehezebb elérni a kitűzött célokat.

A konferencián felszólalt még Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, az Idősek Tanácsának tagja és Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává.

(Család.hu, fotók: Család.hu)