2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

A reformáció hónapja az október

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

A MEÖT tájékoztatása szerint a központi nyitó ünnepséget este hatkor tartják a Kálvin téri református templomban. Az istentiszteleten igét hirdet Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke, a liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai.

A programsorozat kiemelt rendezvénye a reformációi gála a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban október 21-én. A gálaesten Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója tart előadást Reformáció 501 - reménységgel tekintünk a jövőbe címmel.

Az ünnepség keretében átadják a Protestáns Újságírók Szövetsége kitüntetését, a Ráth Mátyás-díjat.

A reformáció hónapját lezáró hagyományos megemlékezést október 31-én a Reformációi Emlékparkban Budapesten, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán rendezik meg, ahol beszédet mond Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora.

A rendezvénysorozat idei mottója Pál apostol Rómaiakhoz írt leveléből való: ".a reménység pedig nem szégyenít meg.".

A központi programok között szerepel még az október 6-i területi női találkozó, amelyet idén a paksi evangélikus lelkészi hivatalban tartanak, a témája pedig a teremtésvédelem lesz.

Október 14-én Miskolcon, a belvárosi evangélikus templomban rendeznek ökumenikus missziói napot.

Október 28-án reformációi istentisztelet lesz a Magyarországi Metodista Egyház Központjában, amelyen Papp János, a baptista egyház elnöke hirdet igét.

A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Martin Luther német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A szervezetnek 11 tagegyháza van, több felekezet pedig - köztük a Magyar Katolikus Egyház - együttműködő státussal vesz részt a munkában.

(MTI, Fotó: Bodnár Boglárka/MTI)