2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

A cél, hogy az idősek részt vegyenek az intézkedések meghozatalában

Az idős emberekben rejlő erő megtartása közös felelőssége a mindenkori kormánynak és az idősekkel foglalkozó szakembereknek - erről az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszélt az idősek világnapján a Szociális Klaszter Egyesület konferenciáján hétfőn Budapesten.

Fülöp Attila úgy fogalmazott, akkor teszünk jót, ha annyira meg tudjuk becsülni az időseket, hogy azon törekvéseknek, személyre szabott megoldásoknak, amelyek őket célozzák, azoknak aktív részesei is tudnak lenni. A kérdés az, tudjuk-e olyan helyzetbe hozni az időseket, hogy azt a segítséget, amit nyújtani szeretnénk nekik, azt ők megfelelő pszichés állapotban el tudják fogadni - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, jelenleg Magyarországon 37 ezer idős ember kap nappali ellátást és 55 ezren élnek bentlakásos intézményben, a kormány idősellátásra 61 milliárd forintot költ évente. Fülöp Attila jelezte, a nyugdíjak értékállóságát törvény biztosítja, és a kormány először tavaly vezette be nyugdíjprémiumot.

A tízéves fennállását ünneplő Szociális Klaszter nemzetközi tanácskozásán ápolók, gondozók, fizioterapeuták, dietetikusok, kutatók, orvosok, gyógyszerészek, szociális munkások, közgazdászok osztják meg egymással az idősgondozás terén tapasztalataikat.

A konferencián szó lesz az egészségügyi és szociális ellátás határterületeiről, a hosszú idejű ápolással-gondozással járó állapotokról, a stigmatizáló élethelyzetekről, a demencia és az inkontinencia problémáiról és a prevencióról.

(MTI, Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)