2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Mi teszi boldogtalanná a lányokat?

A fiatal nők és lányok boldogtalanabbak, mint 10 évvel ezelőtt, ugyanakkor sokkal könnyebben fogadják el és keresik a segítséget, valamint beszélnek a mentális problémákról - derül ki egy friss kutatásból.

Immár a 10. alkalommal készült el a lányok viselkedését vizsgáló kutatás a brit Girlguiding segítségével. A legfrissebb adatokból az derült ki, hogy a magukat “nagyon boldognak” tartó fiatal nők aránya majdnem megfeleződött, a 2009-es 41 százalékról 25 százalékra esett vissza.

Abban viszont nincs változás, hogy a 11-21 éves lányokat még mindig a vizsgák nyomasztják leginkább, ugyanakkor új tényezők is megjelentek. Ilyen például a közösségi oldalak jelentette nyomás. A megkérdezettek csaknem 60 százaléka mondta azt, hogy társai között ez az egyik legnagyobb, feszültséget gerjesztő tényező.

A felmérésben részt vevők közül megkérdezték a 13-21 éveseket, mennyire érzik magukat biztonságban az utcán. Minden másodikat ért már kellemetlenség az utcán, 63 százalékuk azt mondta, nem érzi biztonságosnak, ha egyedül kell hazamennie és egyre többen tapasztalnak negatív viselkedést a neten is.

Közel felük azt állította, a boldogtalanság hatással van az egészségére, miközben rombolja az önbizalmát, rontja az iskolai teljesítményét, rosszul érinti párkapcsolatát és a barátokkal, családdal töltött időt.

Ami viszont részben jó hír, hogy a lányok könnyebben beszélnek a mentális problémákról. Míg 2015-ben 57 százalék mondta azt, hogy az ilyesmi furcsa beszédtéma, addig mostanra ez az arány 46 százalékra esett vissza.

Pozitív fejlemény, hogy az elmúlt évtizedben sokkal változatosabb lett a lányokat érdeklő témák köre. Jellemzően ilyen terület az informatika és a kommunikációs technológia, de általában véve is több lányt érdekelnek a természettudományos tárgyak, mint 2009-ben.

A megkérdezett fiatal nőket a korábbinál jobban érdekli a politika, az állampolgári jogok és a parlamenti választás, ugyanakkor nagyon nincsenek kibékülve azzal, ahogyan a női politikusok megjelennek a médiában. Egyébként is úgy tartják, hogy a brit politika még mindig elitista és férfiközpontú, ezért nem nagyon tervezik, hogy politikai pályára lépnek.

A felmérésben 1903 7 és 21 év közötti lányt és fiatal nőt kérdeztek sokféle témakörben, kezdve az oktatástól egészen a személyes biztonságig.

(csalad.hu)