2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Hencidától Boncidáig - népmesemondó verseny

Határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyt hirdetett a Hagyományok Háza.

Felnőtteknek hirdet népmesemondó-versenyt a Hagyományok Háza, amelyben azt várják és értékelik, ami egykor a népi kultúrában természetes volt: ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél.

A verseny a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott, ezzel szintén a népmese eredeti, hagyományos kultúrában betöltött szerepére helyezik a hangsúlyt mindamellett, hogy hallgatóságként szívesen fogadnak iskolás gyermekcsoportokat is.

A határokon átívelő nevezési lehetőség a kulturális identitás elmélyítését is szolgálja, továbbá lehetőséget teremthet a határon túli nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerésére.

A nevezési kategóriák lehetőséget kínálnak szinte bárkinek, aki szeretné megmérettetni magát, legyen akár gyakorlott vagy kezdő mesemondó, aki elmúlt 18 éves, és aki élőszóban, improvizatív módon mesél magyar népmesét.

A szakmai zsűri külön kategóriában értékeli a pedagógus mesemondókat. A magyar nyelvű népmesemondó-versenyre a fentiek szerinti magyarországi, illetve Kárpát-medencei felnőtt (18 éves vagy annál idősebb) személyek nevezhetnek.

A versenyre a pályázók 2018. október 10-ig jelentkezhetnek, a Hagyományok Háza honlapjáról elérhető online regisztrációs űrlap kitöltésével, valamint egy videó-felvétel elküldésével.

A videón hallgatóság (minimum egy fő) előtt, egy, egész, elejétől végéig elmondott magyar népmesét kérnek, az értékeléshez megfelelő minőségben, min.7 – max. 45 percben.